FRANCISCO INFANTE-ARANA

RADOVI

Biografija

Rusija

1946-1968

Francisco Infante-Arana jedan je od najistaknutijih ruskih avangardnih umjetnika i član grupe Dvizhenie.

Nakon djetinjstva u Španjolskoj, Infante-Arana preselio se u Moskvu i upisao umjetnički institut Surikov, a kasnije i Fakultet za dekorativnu i primijenjenu umjetnost u Moskvi.

Grupu Dvizhenie, koju je osnovao Lev Nussberg 1962. godine, činila je skupina mladih umjetnika (Lev Nusberg, Mikhail Dorokhov, Francisco Infante-AranaViacheslav KoleichukAnatolij KrivchikovViacheslav ScherbakovViktor Stepanov, Rimma Zanevskaya, Vladimir Galkin, Juri Lopakov, Vladimir AkulininGalina Bitt, Tatiana Bystrova, Alexander Grigorjev, Natalia Prokuratova) koji se stvarali u raznim medijima – od slikarstva i kiparstva do kinetičkih konstrukcija, performansa, instalacija i projekata povezanih s urbanističkim planiranjem. Slovi kao prva umjetnička grupa u Sovjetskom Savezu koja je radila s kibernetikom, a zbog ove raznolike prirode njihovih radova često su surađivali s glumcima, glazbenicima, kemičarima, inženjerima u radio-elektroničkoj i svjetlosnoj tehnologiji, psiholozima, arhitektima, fizičarima, pjesnicima i plesačima. Nussberg je napisao manifest grupe, Manifest ruskih kinetičara 1966. godine., a prestala je postojati oko 1978. godine.

Infante-Arana grupu je napustio 1970. zbog napetosti s Nussbergom. Tada je stvorio grupu ARGO sa suprugom Nonnom Goriunovom (umjetnica) i Valerijem Osipovom (inženjer). Cilj im je bio razviti umjetne sustave analogne prirodnim pojavama.

Tijekom svoje aktivnosti s grupom Dvizhenie, Infante-Arana istraživao je načine za hvatanje pokreta u crtežu, ponajviše u svojoj seriji Spirale (1965). Dizajnirao je instalacije s pokretnim oblicima, kinetičke konstrukcije koje su ponekad uključivale boju, svjetlost i zvuk. Sredinom sedamdesetih počeo je stvarati niz skulptura sa zrcalima koje bi smještao u okoliš. Ta su land art umjetnička djela, zrcala koja su transformirala i prekidala okoliš svojom prisutnošću, koja je nazivao artefaktima. Takve instalacije, smještene u prirodi – u šumama, na obalama ili na ravnicama, zabilježene su na fotografijama.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

FRANCISCO INFANTE-ARANA utjecao je na:

JIŘÍ VALOCH

Ex Čehoslovačka

1968-1989

DVIZHENIE

Rusija

1946-1968

Na FRANCISCO INFANTE-ARANA utjecali su:

DVIZHENIE

Rusija

1946-1968