LEV NUSSBERG

RADOVI

Biografija

Rusija

1946-1968

Lev Valdemarovich Nussberg bio je osnivač kolektiva Dvizhenie (1962. – 1978.) i smatra se utemeljiteljem ruske kinetičke umjetnosti.

Nussberg je umjetnik i vizionar koji je emigrirao iz Sovjetskog Saveza prije 40 godina. Stvorio je utopijske projekte za organizaciju ljudskih života, sheme praćene razrađenim opisima koji pokazuju kako će ljudi koegzistirati s bioničkim i kibernetičkim dostignućima tehnologije u sljedećih nekoliko generacija.

Utemeljio je kolektiv Dvizhenie, aktivan od 1962. do 1978. Najistaknutiji primjeri njihova rada su instalacije i kinetički objekti, a poznate su i kasnije kazališne predstave koje su radili u vlastitoj produkciji. Njihovi su projekti uključivali svjetlo, rotirajuće elemente, glazbu, platna i projektore, ogledala, dim i zvukove. Manifest grupe napisao je Nussberg 1966. godine pod nazivom Manifest ruskih kinetista.

Dvizhenie je bio kolektiv koji je mogao djelovati u području neslužbene umjetnosti, koju su promovirali kroz utopijsku ideje, interes za kibernetiku, novu tehnologiju i futurologiju, kao i u području službene umjetnosti – putem instalacija u javnim prostorima. Mnogi njihovi kinetički objekti, monumentalnih razmjera, stvoreni su i izloženi na javnim mjestima i u sklopu javnih proslava u Moskvi, Sankt Peterburgu i drugim gradovima tadašnjeg Sovjetskog Saveza. Jedna od njihovih monumentalnih instalacija postavljena je za 50. obljetnicu Oktobarske revolucije 1967. godine.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

LEV NUSSBERG utjecao je na:

MATKO MEŠTROVIĆ

Ex Jugoslavija

1946-1968

DVIZHENIE

Rusija

1946-1968

Na LEV NUSSBERG utjecali su:

MATKO MEŠTROVIĆ

Ex Jugoslavija

1946-1968

DVIZHENIE

Rusija

1946-1968