Umjetnik na odmoru 2019. / Valamar

Poreč, Hrvatska, 2019.

Organizacija: Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d.

Umjetnici:

Marjan Ciglič, Matjaž Hanžek, Lipa Mill (Milica Kecman), Marijan Crtalić, Sándor Pinczehelyi, Miša Savić, Selma Selman, Rena&Vladan, Josef Dabernig, Marko Tadić, Igor Grubić

 

Nakon najave nove sezone projekta „Umjetnik na odmoru 2019. by Valamar“ izložbom prošlogodišnjeg projekta u zagrebačkom MSU-u, nova sezona započela je predstavljanjem slovenske neoavangardne grupe OHO u porečkoj galeriji Zuccato. OHO je slovenska konceptualna neoavangardna grupa koja je bila aktivna u raznim fazama od 1962. do 1971.g. Započela je kao Kranjska grupa (1962. – 65.), zatim OHO pokret (1965. – 68.), a potom OHO grupa (1969. – 71.). Članovi grupe bili su: Marko Pogačnik i Iztok Geister Plamen, Naško Križnar, David Nez, Milenko Matanović, Marjan Ciglič, Matjaž Hanžek, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, Franci Zagoričnik, Vojin Kovač Chubby, Aleš Kermauner, Drago Dellabernardina.

Tijekom trajanja projekta, svake se godine organizira izložba. Ove godine postavljeni su radovi u različitim medijima stvaranje članova ove grupe/pokreta stvarali (objekti, samizdati, video-radovi, radovi na papiru, kolaži itd.), kao i noviji radovi Marka Pogačnika koji se konceptualno nastavljaju na filozofiju primijenjenu tijekom djelovanja grupe OHO.

Projekt je započeo sudjelovanjem dvojice umjetnika iz grupe OHO – Marjanom Cigličem i Matjažom Hanžekom. Uz njih je bila i Lipa Mill (Milica Kecman), vrlo aktivna performerica i vizualna umjetnica. Zatim je u projektu sudjelovao jedan od domaćih umjetnika koji se bavi angažiranom umjetnošću, Marijan Crtalić, i mađarski umjetnik iz značajne grupe Pečuška radionica, Sándor Pinczehelyi. Također, u projektu je sudjelovao umjetnik iz grupe Opus 4, skladatelj, performer, muzički pedagog, Miša Savić. Zatim je kao sudionica bila umjetnica Selma Selman, koja živi u New Yorku, a u svome radu istražuje teme ženskog (romskog) iskustva, pitanja kulture i moći unutar današnjeg sustava politike i društva. Sudjelovao je i duo umjetnika Rena&Vladan; (Rena Rädle i Vladan Jeremić) koji istražuju odnos umjetnosti i politike i otkrivaju kontradikcije današnjih društava. Poznati austrijski umjetnik Josef Dabernig u svojoj praksi započinje od ranih radova u mediju skulpture, konceptualnim listama i tekstualnim radovima, do fotografskih panorama nogometnih stadiona i filmova. U projektu su i dva domaća predstavnika mlađe generacije umjetnika, Marko Tadić, koji je predstavljao Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu 2017., kao i Igor Grubić, koji se bavi umjetničkim aktivizmom, performer je i stvara multimedijske radove. Njegov rad „Traces of Disappearing (In Three Acts)“ upravo predstavlja Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu.

Prezentacija umjetnika nastavit će se tradicionalnom izložbom u zagrebačkom MSU-a, a već iduće ljeto Poreč će dočekati nove svjetski priznate umjetnike koji će svoj odmor provesti u Valamaru.