SÁNDOR PINCZEHELYI

1946., Sziget

RADOVI

Biografija

Mađarska

1968-1989

Sándor Pinczehelyi je mađarski umjetnik koji radi u više medija, uključujući fotografiju, grafički dizajn, slikarstvo i video. Bio je član grupe Pécsi Műhely.

Kao član grupe Pécsi Műhely početkom 1970-ih, Pinczehelyi je pridonio kontinuitetu i razvoju mađarske geometrijske apstrakcije svojim analitičko-konceptualnim radovima i projektima land arta koji su uključivali dokumentiranje i tumačenje promjena i procesa tijekom vremena.

Usporedno je razvijao osobnu istraživačku poetiku stvarajući novu ikonografiju i sustav političko-povijesnih amblema, koncipirajući svoja umjetnička djela kao osobnu, društveno predodređenu, individualnu mitologiju. Pinczehelyi kontekstualizira određenje osobnog položaja unutar povijesne i kulturne stvarnosti srednje i istočne Europe fokusirajući se na motive zvijezda, srpa, čekića, granitnih kocki (poznatih simbola međunarodnog radničkog pokreta) i mađarske trobojnice.

Pinczehelyjev postupak aproprijacije i reinterpretacije, odnosno mijenjanja inherentne semantičke strukture poznate političke ikonografije njezinom rekonstrukcijom u konkretnim svakodnevnim objektima (politički pop art), daje njihovoj auri nova, često ironična ili čak suprotna značenja. Njihovo povezivanje s autorovim likom u neraskidivo jedinstvo forme, primjerice, u kultnom djelu Srp i čekić (1973.), nadilazi odrednice političkog pop arta. Političke, društvene i povijesne reference prožete su osobnim iskustvom u specifičnoj regionalnoj mitologizaciji umjetnikova lika kao povijesne, društvene i vjerodostojne individue.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

SÁNDOR PINCZEHELYI utjecao je na:

PÉCSI MÜHELY

Mađarska

1968-1989

Na SÁNDOR PINCZEHELYI utjecali su:

PÉCSI MÜHELY

Mađarska

1968-1989