Umjetnik na odmoru 2012

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Zagreb, Hrvatska

SLUŽBENA STRANICA

kustos: Branko Franceshi

Izložba radova desetak umjetnika koji su tijekom ljeta nastali u Novom Vinodolskom, a među kojima su i skulpture Ivana Kožarića, otvorena je danas u NO galeriji Muzeja suvremene umjetnosti pod naslovom "Umjetnik na odmoru.

Projekt "Umjetnik na odmoru" organizirali su tijekom ljeta Institut za istraživanje avangarde, Novi Spa Hotels & resort iz Novog Vinodolskog kao i kolekcija Marinko Sudac. Povjesničar umjetnosti Branko Fransechi otvorivši izložbu pohvalio je ovaj projekt koji daje novu dinamiku vizualnih umjetnosti koja se temelji na posebnom odnosu kolekcionara i umjetnika. Naglasio je da su na ovogodišnjem ljetnom odmoru umjetnici dobili mogućnost da rade i da se odmaraju, dodavši da se pravi kreativci nikada ne odmaraju. Istakanuo je da bi takve akcije trebalo nastaviti i iduće godine te možda u njih uključiti muzealce i likovne kritičare.

Na otvorenju izložbe, izvedeni su i performansi Ere Milivojevića, Balinta Szombathyja i Radomira Damnjanovića Damnjana.

Umjetnici na odmoru: Attila Csernik (Srbija), Radomir Damnjanović Damnjan (Srbija), Željko Kipke (Hrvatska), Ivan Kožarić (Hrvatska), Vlado Martek (Hrvatska), Era Milivojević  (Srbija), Romelo Pervolovici (Rumunjska), Pinczehely Sandor (Mađarska), Balint Szombathy (Mađarska), Janos Sugar (Mađarska), Ilija Šoškić (Crna Gora)