Neo Dada: Gorgona | Absurde Freiheit

Thalberg Galerija, Zürich, Švicarska, 2016.

Galerija Thalberg u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde organizira izložbu „NEO DADA – GORGONA | Apsurdna sloboda“. Projekt se odvija u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Švicarskoj Konfederaciji, Zürich.

Grupa Gorgona djelovala je na nasljeđu dadaizma, a radovi članova grupe najreprezentativnija su ostavština tog nasljeđa. Na izložbi u galeriji Thalberg dat će se retrospektivni pregled aktivnosti umjetničke grupe Gorgona, iznimno važne neo-avangardne grupe u istočnoj Europi nakon Drugog svjetskog rata. . Gorgona je umjetnička skupina koja je postojala u Zagrebu, u Hrvatskoj, između 1959. i 1966. godine, a čiji su članovi bili slikari Josip Vaništa (1924.), Julije Knifer (1924. – 2000.), Marijan Jevšovar (1922. – 1998.), Đuro Seder (1927.), kipar Ivan Kožarić (1921.), arhitekt koji se bavio slikarstvom i fotografijom Miljenko Horvat (1935. – 2012.), te likovni kritičari i povjesničari umjetnosti Radoslav Putar (1929. – 1994.), Matko Meštrović (1933.) i Dimitrije Bašičević Mangelos (1921. – 1987.), uz još nekolicinu neformalnih pripadnika i prijatelja ove družine.

Gorgona je djelovala kroz kolektivna djela, „gorgonsko ponašanje“ – akcije, sastanke i izlete, pisane ankete, korespondenciju („Misli za mjesece“), a izdano je i 11 brojeva anti-časopisa „Gorgona“, uz nekoliko neobjavljenih prijedloga. Uz to, u unajmljenom prostoru Studija Šira kojeg su nazvali „Studio G“, od 1961. do 1963. g. organizirali su niz grupnih i samostalnih izložbi, od onih samih članova grupe, ali i njihovih gostiju, poput umjetnika Françoisa Morelleta i Piera Dorazia.

Izloženi radovi, arhivske fotografije, dokumentacija i korespondencija članova  Gorgona između sebe i sa značajnim umjetničkim imenima pokazuju da se fenomen Gorgone događao usporedno s drugim relevantnim pojavama i bio aktivan subjekt na europskoj umjetničkoj sceni posljeratnog razdoblja, temeljenima na bogatoj ostavštine prve avangarde i pokreta poput dadaizma.

Izložbu će koncipirati ugledni povjesničar umjetnosti Ješa Denegri.

Istovremeno s otvorenjem izložbe “Dadaglobe” u Kunsthalle Zürich, Galerija Thalberg ovom se izložbom pridružuje obilježavanju stogodišnjice osnutka Dade.

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Otvorenje izložbe