VÍTĚZSLAV NEZVAL

1900., Biskoupky – 1958., Prag

RADOVI

Biografija

Ex Čehoslovačka

1915-1946

Vítězslav Nezval bio je češki pjesnik, pisac i prevoditelj. Bio je jedan od najplodnijih avangardnih čeških pisaca u prvoj polovici 20. stoljeća i suosnivač nadrealističkog pokreta u Čehoslovačkoj.

Gimnaziju je pohađao u Nezvalu u Třebíču – maturirao je 1919. Zatim je jedan semestar upisao pravo na Sveučilištu u Brnu, odakle je u proljeće 1920. prešao na Pravni fakultet u Pragu koji nije završio. Na Nezvalov rad najviše su utjecali Karel Hlaváček, Otokar Březina, Jaroslav Deml, Arthur Rimbaud i Guillaume Apollinaire te prijevodi francuskih pjesnika Karla Čapeka. Bio je svestran, a svoje prve pjesme objavio je već za vrijeme studija. Sprijateljio se s Karelom Teigom i Jiříja Wolkerom, s kojima je surađivao u okviru udruge Devětsil. Godine 1922. grupa Devetsil uključivala je Vítězslava Nezvala, Jindřicha Štyrskýja, Jaroslava Seiferta, Karela Teigea i Toyen (Marie Cerminová). S grupom je bio povezan i kasniji osnivač Praške lingvističke škole, Roman Jakobson. Kao i proleterska skupina prije njega, Devětsil je u Francuskoj tražio nadahnuće za svoju avangardnu književnost i marksističku političku ideologiju koja potječe iz Rusije.

Nezval je također bio utemeljitelj poetizma, pravca unutar Devětsila o kojem je prvenstveno teoretizirao Karel Teige. Njegov opus sastoji se od niza zbirki poezije, eksperimentalnih drama i romana, memoara, eseja i prijevoda. Zajedno s Karelom Teigeom, Jindřichom Štyrskim i Toyenom, Nezval je često putovao u Pariz gdje se družio s francuskim nadrealistima. Njegovo blisko prijateljstvo s Andréom Bretonom i Paulom Éluardom bilo je ključno za osnivanje Čehoslovačke grupe nadrealista 1934. Bila je to jedna od prvih nadrealističkih grupa izvan Francuske, a Nezval je bio urednik njezina časopisa Surrealismus.

U suradnji s Nezvalom na njegovoj knjizi Abeceda, plesačica Devětsila Milča Mayerová usvojila je posebne poze za predstavljanje svakog od slova. Nezval je napisao ovu pjesmu fokusirajući se na oblike, zvukove i funkcije abecede. Teige je koristio tipografiju i fotomontažu kako bi stvorio trajne slike poteza koje su sada tiskane u mnogim izdanjima knjige.

Nakon njemačke okupacije Čehoslovačke uključio se u podzemni antifašistički pokret otpora i bio zatvoren 1944.Nakon oslobođenja Čehoslovačke Nezval je dobio brojna priznanja i nagrade za svoj rad. Aktivno se bavio politikom te je postao načelnik Odjela za film Ministarstva informiranja.