Jiří Valoch – Moć nemoćnih

Galerija Zuccato, Poreč, Hrvatska, 2016.

kustosica: Ivana Janković

Izloženi umjetnici:

Jiří Valoch

U sklopu projekta Umjetnik na odmoru 2016. u Valamaru koji se održava već petu godinu za redom, otvara se izložba Jiříja Valocha, umjetnika, teoretičara umjetnosti, profesora i kustosa, istaknutog pojedinca koji je u nezahvalnom političkom vremenskom razdoblju Hladnoga rata i geopolitičke podjele svijeta na Istočni i Zapadni blok od gotovo provincijalnog grada Brna stvorio međunarodno kulturno središte. O doprinosu suvremenoj umjetnosti svjedoče brojne izložbe i publikacije, kao i druge manifestacije na kojima su prisustvovali priznati stručnjaci ne samo iz srednjoistočnog umjetničkog kruga već i čitavog svijeta. Tome u prilog govori i bogata dokumentacija, kao i umjetnička produkcija sačuvana u mnogobrojnim javnim i privatnim zbirkama diljem svijeta.

Izložba Jiříja Valocha predstavlja prvi sažeti retrospektivni prikaz i uvod u veliku retrospektivnu izložbu koja sa planira održati u Muzeju suvremenu umjetnosti u Zagrebu.  Kustosica izložbe je Ivana Janković, MSU Zagreb.

Izložena djela dio su regionalno i uopće, jedinstvene zbirke dokumentacije, umjetničkih djela avangardne umjetnosti i radikalnih praksi Kolekcije Marinko Sudac, nastalih od 1914. do 1989. u Srednjoj i Istočnoj Europi. Valochova djela iz Kolekcije predstavljaju dugotrajan proces sustavnog sakupljanja tijekom razdoblja od 16 godina, u skladu sa strategijom kolekcije usmjerenom na istraživanje i razumijevanje neoavangardnih praksi nastalih na temelju avangardne umjetnosti predratnog razdoblja.

Okosnicu izložbe čine djela nastala 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća koja pokazuju razmjerno širok raspon interesa umjetnika, od fotograma i frotaža nastalih na nadrealističkim iskustvima predratne avangarde, zatim radikalnih konceptualnih projekata i serija fotografija, preko vizualne ili konkretne poezije, vizualnih partitura, verbo-vizualnih instalacija, te drugih zanimljivih konceptualnih praksi, akcija u duhu Fluxusa, primjera land-arta, do body-arta.


Jiří Valoch, teoretičar umjetnosti, kustos, umjetnik i pjesnik, rođen je 1946. godine. Studij češkog i njemačkog jezika i estetike završio je 1970. godine s tezom o razvoju i tipologiji eksperimentalne poezije na Sveučilištu Masaryk u Brnu.  Vizualnu poeziju stvara od 1963. godine, a od ranih 70ih godina bavi se različitim konceptualnim praksama. Od 1966. djeluje kao likovni kritičar, teoretičar i kustos te sudjeluje u brojnim manifestacijama neoficijelne scene.  U Brnu je 1968. godine organizirao izložbu kompjutorske grafike koja prethodi poznatim zagrebačke Tendencije 4  i londonske Cybernetic Serendipity, a godinu dana kasnije izložbu partitura Partitury – hudební grafika na kojoj su izlagali najznačajniji predstavnici Fluxusa,  George Maciunas, Ken Friedman, Ben Vautier, George Brecht i mnogi drugi. Od 1972 do 2001. godine radi na organizaciji izložbi u Kući umjetnosti Grada Brna (Dom umění města Brna) a od 2002. do 2011. u Nacionalnoj galeriji u Pragu. Kao kustos u Brnu je organizirao brojne izložbe iznimno važnih čehoslovačkih umjetnika neoficijelne scene, od Vladimira Boudnika, Jiří Kolara, Bele Kolarove, A. Šimotove, Ladislava Novaka, Stana Filka te drugih. Nakon realizacije izložbe Suvremeni češki crtež, izdavaštvo mu je bilo zabranjeno. U osamdesetim je organizirao i realizirao retrospektivne izložbe ključnih čeških umjetnika V. Boštíka, M. Knížáka i drugih, a poslije 1990. njegove izložbe uključuju i međunarodne autore R. P. Lahnsea, G. Grasera, R. Mieldsama i R. Barrya. Svoje radove Valoch izlaže od 1966. godine na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu, a od 1968. do 1972. bio je član Kluba konkretista (Klub konkretistů). Živi u Brnu.

📷: Andi Bančić

PRESS

TvIstra: “The Power of the Powerless” exhibition of Jiri Valoch’s works on view until July 23 in Zuccato Gallery
parentium.com: Exhibition „Power of the Powerless“, retrospective of Jiří Valoch
Glas Istre: Position of the Artist in Relation to Political Power
parentium.com: Jiří Valoch’s Retrospective in Zuccato Gallery

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Otvorenje izložbe