FRANJO FUIS

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Franjo Martin Fuis, poznatiji pod pseudonimom Fra Ma Fu, istaknuo se kao jedan od vodećih novinara, publicista i putopisaca tijekom razdoblja između dva svjetska rata.

Prekinuvši školovanje u Virovitici 1921. godine, Fuis se pridružio cirkuskoj družini te proputovao Bugarsku, Tursku i Grčku. Nakon što se pridružio Ratnoj mornarici 1927. godine, završio je pilotsku školu u Divuljama i radiotelegrafski tečaj u Šibeniku. Istaknuti novinar 1930-ih, Franjo Fuis 1934. godine započinje profesionalnu novinarsku karijeru u zagrebačkim Novostima, gdje piše seriju tekstova pod nazivom Niz strminu bijede.

Priznat kao jedan od začetnika popularnog novinarstva i moderne foto-reportaže u Hrvatskoj, Fuis se isticao svojim zapisima, koji su obuhvaćali novinske članke i knjige, osvjetljavajući živote ljudi iz urbanih sredina te bilježeći svoja raznovrsna putovanja. Također je pisao scenarije za brojne stripove Andrije Maurovića, uključujući poznate naslove Trojica u mraku i Stari mačak. Tijekom rata, Fuis se kratko vratio stripu, surađujući s Maurovićem na Grobu u prašumi za časopis Zabavnik Waltera i Norberta Neugebauera. Nažalost, Fuis nije dovršio ovaj strip, izgubivši život prilikom zrakoplovnog putovanja iznad Plitvičkih jezera dok je napuštao Zagreb kako bi se pridružio partizanima.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

FRANJO FUIS utjecao je na:

ANDRIJA MAUROVIĆ

Ex Jugoslavija

1915-1946

Na FRANJO FUIS utjecali su:

ANDRIJA MAUROVIĆ

Ex Jugoslavija

1915-1946

WALTER NEUGEBAUER

Ex Jugoslavija

1915-1946