ENZO MARI

RADOVI

Biografija

Italija

1946-1968

Enzo Mari bio je istaknuti talijanski post-modernistički umjetnik, pisac i produkt-dizajner i dizajner namještaja.

Studirao je na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu od 1952. do 1956., a kasnije (1963. – 1966.) predavao je na humanitarnoj školi u Milanu, gdje je provodio opsežna istraživanja na područjima teorije dizajna, grafike i opreme. Karijeru je započeo u industrijskom dizajnu radeći s brojnim industrijama u raznim sektorima (uključujući grafiku, izdavaštvo i postavljanje izložbi). Njegov je poseban fokus na funkcionalnim aspektima proizvoda. Marijev se rad jednako bavi socijalnim pitanjima kao i estetskim pitanjima.

Njegov rad se kreće od dizajna do slikanja, od grafike do instalacija. Za Marija, dizajn je politički i oblikovan samo ako prenosi znanje.

Enzo Mari jedan je od teoretičara pokreta Nove tendencije. Nove tendencije su događanja koja su se u Zagrebu održavala od 1961. do 1973. godine. Organizatori Novih tendencija bili su likovni kritičari okupljeni oko Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu: Božo Bek (ravnatelj galerije), Boris Kelemen (kustos galerije), Matko Meštrović (član zagrebačke grupe Gorgona), Radoslav Putar (član zagrebačke grupe Gorgona), Dimitrije Bašičević Mangelos (član zagrebačke grupe Gorgona) i slikari: Ivan Picelj (član zagrebačke grupe EXAT 51) i Almir Mavignier (brazilsko-njemački umjetnik).

Projekti u kojima su izlagani radovi