ANTUN MOTIKA

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Antun Motika bio je hrvatski umjetnik koji se tijekom dugogodišnje umjetničke karijere okušao u mnogim medijima, postigavši afirmaciju u različitim područjima umjetničkog stvaralaštva.

Motika je jedan od najznačajnijih umjetnika eksperimentatora i vizionara u području razvoja i primjene tehnologije, arhitekture, scenskog dizajna, reklamnog i industrijskog dizajna te slikarstva. U osami svog ateljea od 1941. izvodi mnoge pionirske luminokinetičke pokuse na staklu i foliji, s organskim i anorganskim tvarima, pokuse na fotografijama, na fotofilmu i rendgenskom filmu, metalu i pleksiglasu, namijenjene ekranizaciji. Intervenirao je različitim slikarskim i neslikarskim postupcima: palio bi, perforirao ili gravirao komade stakla i plastike, prolijevao ih bojom ili smolom, spajao ih i pravio “bazene” u koje bi potom ulijevao boju i razne druge tekućine.

Dobivene rezultate svojih pokusa, poput učenjaka, “čitao” bi i bilježio u bilježnice i blokove. O toj praksi svjedoče brojne skice za projekcije sa svjetlosnim efektima. Iskustva sa studijskih boravaka u Parizu potaknut će ga na istraživanje dadaističkih i nadrealističkih izraza i tehnika, od kolaža do fotomontaža, fotograma, dimnih slika, tj. čađavog papira, dekalkomanije, frotaža i “automatiziranih” crteža – svojevrsnih “kopija”. podsvijesti” koju je stvarao uz Mozartovu i Beethovenovu glazbu u pozadini.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

ANTUN MOTIKA utjecao je na:

JOSIP SEISSEL (JO KLEK)

Ex Jugoslavija

1915-1946

Na ANTUN MOTIKA utjecali su:

JOSIP SEISSEL (JO KLEK)

Ex Jugoslavija

1915-1946

ESEJ O AUTORU