Umjetnik na odmoru 2015

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb, Zagreb, Hrvatska, 2015.

autor projekta: Marinko Sudac
koordinator projekta: Dorotea Fotivec
organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Valamar Riviera d.d.
partner: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
kustos izložbe “Umjetnik na odmoru 2015.”: tim Instituta za istraživanje avangarde
voditeljica tima: Dorotea Fotivec
stručni suradnik: Damian Nenadić
suradnici: Lovro Lapuh, Nikola Zubak

Izloženi umjetnici:

Verbumprogram, Autopsia, Teresa Tyszkiewicz, Ewa Partum, Przemysław Kwiek, Guia Rigvava, Jan Steklik, Michail Grobman, Vadim Fiskin, Deimantas Narkevičius, Miloš Šejn, Srečo Dragan, Milan Adamčiak

Izložba „Umjetnik na odmoru 2015.” predstavljanje je umjetnika koji su 2015. godine sudjelovali na istoimenome projektu u organizaciji Instituta za istraživanje avangarde, Kolekcije Marinko Sudac, tvrtke Valamar Riviera d. d. i Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb.

Misija projekta „Umjetnik na odmoru” je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde koja su se razvila u različitim zemljama i kontekstima. Pokretačka sila projekta je prezentiranje umjetnika javnosti u Hrvatskoj. Projektom se žele povezati sve aktivnosti koje spajaju povijesnu avangardu i prikazati je javnosti na neposredan način izvan institucionalnog okruženja.

Izložbom “Umjetnik na odmoru 2015.” predstavili su se umjetnici koji su sudjelovali na projektu. Izloženi su  radovi koje su stvorili ove godine u sklopu projekta, a kod nekoliko umjetnika, ti su radovi stavljeni u kontekst njihovog prijašnjeg umjetničkog opusa. Ovime se želi pokazati kako umjetnici svoj opus prilagođavaju jedinstvenom konceptu “Umjetnika na odmoru”.

Umjetnici koji su 2015. sudjelovali u Projektu su: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Poljska), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiskin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija) i Milan Adamčiak (Slovačka).

Na otvorenju izložbe svojim su se performansima predstavila dvojica umjetnika – Miloš Šejn iz Češke i Milan Adamčiak iz Slovačke.

Šejn se bavi vizualnom umjetnošću, performansom i istraživanjima u polju percepcije. Istražuje mogućnosti trenutnog stvaranja temeljenog na odnosu humaniziranog krajolika i netaknute prirode. Pritom se služi ekspresivnim izričajem u kojem kombinira tekst, vizualno, kretanje tijela, glas i zauzimanje prostora.  Na otvorenju je izveso performans „Faciality”.

Adamčiak je konceptualni umjetnik, autor vizualne poezije, performer, skladatelj i muzikolog, te ga smatraju najvažnijim predstavnikom Fluxusa u Slovačkoj. Bio je članom raznih umjetničkih grupa i surađivao, između ostalih, i s Johnom Cageom. Na otvorenju izložbe izveo je glazbeni performans „Tension”.

Također, održana je promocija nove knjige uglednog povjesničara umjetnosti Ješe Denegrija „Prilozi za drugu liniju 3”.

Tekstovi uvršteni u ovu publikaciju, istovjetnog naziva kao i dvije prethodne (Prilozi za drugu liniju, Horetzky, Zagreb, 2003. i Prilozi za drugu liniju, 2, Macura, Beč/Beograd, 2005.), zajedno čine svojevrsnu kroniku koju je autor ispisivao tijekom svoje povijesno–umjetničke i kritičarske aktivnosti, uz mnoge — zbog raznih razloga — dosad neobjavljene, većinom posvećene pojedinim pojavama i pojedincima hrvatske umjetničke scene druge polovice XX. stoljeća. Objavljeni tekstovi nastajali su različitim povodima, pisani su kao uvodnici za kataloge izložbi ili kao članci u stručnim časopisima. Autor je tekstove u ovoj knjizi, neke ponovno a neke po prvi put objavljene, nastojao objediniti u formi jedne posve osobne dokumentarne arhive.

Na otvorenju su o knjizi govorili Branko Franceschi, Želimir Koščević i Feđa Vukić.

Uz izložbu, posjetitelji su mogli pogledati i dokumentarni film „Umjetnik na odmoru” u produkciji Restart Laboratorija i Marinka Sudca, u suradnji s Insititutom za istraživanje avangarde. Dokumentarni film slijedi i predstavlja umjetnike koji su sudjelovali na prvome izdanju projekta 2012. g. Umjetnici koje pratimo su: Attila Csernik (Srbija), Radomir Damnjanović Damnjan (Srbija), Željko Kipke (Hrvatska), Ivan Kožarić (Hrvatska), Vlado Martek (Hrvatska), Era Milivojević (Srbija), Romelo Pervolovici (Rumunjska), Pinczehely Sandor (Mađarska), Balint Szombathy (Mađarska), Janos Sugar (Mađarska) i Ilija Šoškić (Crna Gora). Dokumentarni film svoju je premijeru imao na Liburnia Film Festivalu u kolovozu 2015.

PRESS

Večernji list: Mihail Grobman: Živimo u vremenu laži, lažu nam političari, ali i znanstvenici i umjetnici

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Otvorenje izložbe