Through a Forest Wilderness: Actions in the Forest. Performance, Conceptual Art, Events. 1960 – ∞

Brandenburgischer Kunstverein Potsdam, Njemačka, 2017.

kustosica: Petra Stegmann

Izloženi umjetnici:

ANK 64/SOUP 69/Visarid, ARTPROSPEKT P.O.P., Eugen Blume/Erhard Monden, Bård Breivik, CLARA MOSCH, Vladimír Havlík, Geoffrey Hendricks, Wolfgang Henne/Michael Kunert/Steffen Volmer, Lumír Hladík, Aleksandar Battista u suradnji s Ivanom Kesser and Tomislavom Gotovcem, Villem Jahu, Milan Knížák, Kollektive Aktionen, Hilde Krohn Huse, Reiner Maria Matysik, OHO, Yoko Ono, Carolee Schneemann, Petr Štembera, Dezider Tóth, Margita Titlová Ylovsky, Jiří Valoch, Robert Watts, Vadim Zakharov, Jana Želibská, GORGONA i drugi.

„Najjasniji put prema svemiru jest kroz šumsku divljinu“ – tako je to posmatrao škotsko-američki prirodoslov John Muir još u davnoj 1890., sedamdeset godina prije no što su umjetnici širom svijeta otkrili šumu kao kretivan prostor za sebe. Izložba „THROUGH A FOREST WILDERNESS“ koja je kratko predstavljena u Postdamu uzima originalno gledište na umjetnički rad i performans koji se dogodio kroz istraživanje prirode. Fokus je na minimalnim, ali često spektakulnim radovima konceptualne mjetnosti, performansa, minimaln arta i Fluxusa.

Osobito mjetnicima Središnje i Istočne Europe osobito šuma je bila skroviše i alternativan prostor tijekom 1960-ih do 1980-ih. Ona je postala njihova pozornica, često i jedini svjedok aktivnosti koje su bile zabranjene u javnom kulturnom životu. Istodobno, umjetnici Zapadne Europe i SAD-a uključivali su se u istraživanje novih teritorija izvan esteblišmenta i komercijalnih institucija.

PRESS

ArtConnect: THROUGH A FOREST WILDERNESS

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC