DESIDER TÓTH

RADOVI

Biografija

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Dezider Tóth je češki postkonceptualni umjetnik čija se osobna poetika razvila pod utjecajem vizualne poezije i Fluxusa.

Tóthov umjetnički nomadizam obuhvaća široko polje istraživanja odnosa jezika i slike, koje ostvaruje u crtežima, land artu, fotografiji, performansima, hepeninzima i instalacijama.

Kao reakciju na razdoblje normalizacije 1970-ih, kada mu je bilo nemoguće izlagati u javnim izložbenim prostorima, organizirao je 1976. u svom stanu u Bratislavi susrete umjetnika koje je nazvao Depoziti i postavljao izložbe. Tajna policija ga je prvi put posjetila 1977. godine, nakon čega su okupljanja u stanu zabranjena. Kasnije, 1989. godine, s nekoliko kolega osniva Grupu A-R (Avance-Retard). Zajedno nastavljaju organizirati izložbe, analitički istražujući klasične medije i preispitujući konceptualne odnose.

Motiv zavoja kao pokušaj “liječenja” krvarenja u njegovu opusu javlja se sredinom 1970-ih, a koristi ga na krajolicima, razglednicama s reprodukcijama klasičnih umjetnina ili, u slučaju Pozdrava – na objektu koji predstavlja zastavu Čehoslovačke. Rad je to posvećen Milošu Lakymu, umjetniku koji je godinu ranije preminuo u 27. godini od leukemije.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

DESIDER TÓTH utjecao je na:

JIŘÍ VALOCH

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Na DESIDER TÓTH utjecali su:

JIŘÍ VALOCH

Ex Čehoslovačka

1968-1989

1. OTVORENÝ ATELIÉR

Ex Čehoslovačka

1968-1989