Projekcije: Motika, Brakhage, Srnec Antun Motika i nasljeđe eksperimenta

Gradska galerija Pula, Pula, Hrvatska, 2019.

Izloženi umjetnici:

Antun Motika, Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec, Juliana Borinski, Ana Hušman i Ivan Marušić Klif, Goran Petercol, Davor Sanvincenti i Silvo Šarić

Izložba PROJEKCIJE okuplja izbor radova Antuna Motike (Pula, 1902. – Zagreb, 1992.) kojima se aktualizira i kontekstualizira njegov manje poznat i neistražen opus eksperimenata. PROJEKCIJE su zamišljene kao skupna izložba koja obuhvaća radove koji su usmjereni upravo na nasljeđe eksperimenta u okviru Motikinog opusa. Kako bi naglasili povijesni kontekst, u dijalog s Motikom ovom prilikom stupaju radovi njegovih suvremenika iz Hrvatske i s međunarodne scene, povezujući ga s eksperimentom u pokretnim slikama (Stan Brakhage, Zlatko Hajdler, Aleksandar Srnec), a ukazuju na nedovoljno prepoznat i istražen inovacijski i anticipatorski potencijal Motikinih luminoeksperimenata u kontekstu suvremene produkcije.
PROJEKCIJE tako predstavljaju izbor iz fragmentarne panorame svjetla iz projektora, postavljajući Motiku na liniju kontinuiteta eksperimentalnih praksi.

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC