Personal Cuts*

Carré d’Art-Musée d’art contemporain, Nîmes, Francuska, 2014.

kustosica: Branka Stipančić

Izloženi umjetnici:

Grupa Gorgona, Josip Vaništa, Julije Knifer, Dimitrije Bašičević Mangelos, Ivan Kožarić, Tomislav Gotovac, Goran Trbuljak, Sanja Iveković, Dalibor Martinis, Mladen Stilinović, Vlado Martek, Boris Cvjetanović, Igor Grubić, David Maljković, Andreja Kulunčić & Božena Končić Badurina.

Izložba povezuje rad petnaest umjetnika i jedne grupe; predstavlja kratku osobnu povijest radikalnih tendencija u modernoj i postmodernoj umjetnosti u Hrvatskoj.

Izložba Personal Cuts* fokusirana je na konceptualne tendencije, u najširem smislu tog pojma, počevši od neoavangarde iz razdoblje 1950-ih i 1960-ih, “Novih umjetničkih praksi” iz 1970-ih i proširena je suvremenom umjetnošću današnjeg dana koja ima jaku konceptualnu podlogu. “Koceptualna umjetnost” u Zagrebu shvaćena je drugačije od “zapadnog kanona” i pokriva različite načine ekspresije, raznolike radove i i prakse. Umjetnici su se okrenuli novim materijalima, medijima, metodama i ponašanjima i svoj su interes pomaknuli od objekata do “rada” na stvaranju umjetnosti u potrazi za redefiniranjem uloge umjetnika u društvenim, političkim i ekonomskim stvarnostima i unutar mjesta u kojem su živjeli (i još uvijek žive).

*Naslov rada Sanje Iveković

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Katalog izložbe

urednica: Branka Stipančić
tekstovi: Igor Zabel, Ana Dević