JIŘÍ KOLÁŘ

RADOVI

Biografija

Ex Čehoslovačka

1946-1968

Jiří Kolář bio je jedan od najznačajnijih čeških umjetnika, pjesnik, autor eksperimentalne i vizualne poezije.

Rano u životu, sa šesnaest godina, otkrio je moderne pjesnike (Jaroslav Seifert, F. T. Marinetti), koji su ga inspirirali za pisanje. Prve pjesme poslao je Františeku Halasu, koji je uredio biblioteku prvijenaca u izdavačkoj kući Václava Petra. Zbirka stihova objavljena je pod naslovom Křestný list 1941. Halas je Kolářa upoznao s Jindřichom Chalupeckim, s kojim je 1940. osnovao Grupu 42, a njegovi tekstovi postali su manifest grupne estetike. Grupa 42 raspala se nakon što je Ivan Blatný emigrirao, a neki su se članovi pridružili Komunističkoj partiji.

Godine 1949. oženio se Belom Helclovom (Běla Kolářová), koja je također bila istaknuta umjetnica. Bio je član foruma Umělecká beseda, a 1947. vodio je njen književni odjel. Do 1949. bio je urednik u zadruzi Dílo. Kolář je uhićen 1952. zbog Prométheove játre, njegovog najpoznatijeg književnog djela. Ispitivan je i proveo je devet mjeseci u pritvoru prije nego što je pušten na slobodu uz predsjedničku amnestiju. U djelu je istaknuo moralnost i otpor prema svim oblicima totalitarne vlasti.

Od kasnih 1950-ih Kolář je s književnosti prešao na kolaže. Počeo je s eksperimentima koristeći fotografije kako bi stvorio nove priče, kontrastne teme koje podsjećaju na dadaizam. Rezao bi trake reprodukcija u boji i okomito ih lijepio tako da deformiraju izvornu sliku; chiasmage, gdje je male izrezane dijelove slagao u geometrijske oblike; ili koristio izrezani ili zgužvani papirni materijal koji je lijepio na podlogu. Njegove apstraktne pjesme nastale su na pisaćem stroju, rasporedom slova, brojeva ili znakova u geometrijske kompozicije. Od 1963. koristi razne predmete kao trodimenzionalnu pozadinu kolaža.

umjetnički utjecaji

JIŘÍ KOLÁŘ utjecao je na:

BĚLA KOLÁŘOVÁ

Ex Čehoslovačka

1946-1968

KAREL ADAMUS

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Na JIŘÍ KOLÁŘ utjecali su:

FRANTIŠEK DVOŘÁK

Ex Čehoslovačka

1946-1968