FILIPPO TOMMASO MARINETTI

RADOVI

Biografija

Italija

1915-1946

Filippo Tommaso Marinetti bio je talijanski pjesnik, pisac i dramatičar. Idejni je začetnik futurizma.

Marinetti se školovao u Egiptu, Francuskoj, Italiji i Švicarskoj. Tijekom većeg dijela života baza mu je bila u Francuskoj, iako je često putovao u Italiju i pisao na jezicima obiju zemalja.

Marinettijev Futuristički manifest, tiskan je u jednome talijanskom časopisu, nopravi je odjek doživio tek nakon objavljivanja u pariškim novinama Le Figaro 20. veljače 1909. g. Marinettijev manifest podržali su i futuristički slikari, koji su objavili vlastiti manifest 1910. g. Među njima bili su Umberto Boccioni, Giacomo Balla i Gino Severini.

Godine 1910. objavio je roman Mafarka il futurista, koji je daljnje razradio njegovu teoriju, a u pogledu drame (uz djela) napisao je i teorijeski tekst Teatro sintetico futurista (1916.). Filippo Tommaso Marinetti izdao je 1914. Zang Zang Tumb, futurističku pu­blikaciju koja je predstavljala zbirku autorovih impresija nastalih tijekom bitke za Adrianopolis u Turskoj 1912. u kojoj je sudjelovao kao novinar. Dijelovi su publicirani u dnevnom tisku između 1912. i 1914. da bi na kraju bili objedinjeni i objavljeni u Milanu. Upotrebom slobodnih riječi – Parole in libertà, inovativne tipogra­fije, uključenjem ratne onomatopeje, Zang Tumb Tumb uvelike je utjecao na europske avangardne publikacije koje su se počele pojavljivati u većim i manjim europskim centrima.

U svesku pjesama Guerra sola igiene del mondo (1915.), Marinetti je likovao zbog izbijanja Prvog svjetskog rata i pozvao Italiju da se uključi. Postao je aktivni fašist, entuzijastični podupiratelj Mussolinija i tvrdiom u djelu Futurismo e Fascismo (1924.), da je fašizam prirodni nastavak futurizma. Godine 1923. oženio se Benedettom Cappa, intelektualkom i futurističkom slikaricom. Iako su njegovi pogledi privremeno pomogli rasplamsavanju talijanskog patriotizma, Marinetti je izgubio većinu svojih sljedbenika do drugog desetljeća 20. stoljeća.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

FILIPPO TOMMASO MARINETTI utjecao je na:

MA

Mađarska

1915-1946

LJUBOMIR MICIĆ

Ex Jugoslavija

1915-1946