DÓRA MAURER

1937., Budimpešta

RADOVI

Biografija

Mađarska

1968-1989

Dóra Maurer jedna je od najistaknutijih članica mađarske neo­avangardne scene, organizatorica i sudionica mnogih samostalno organiziranih izložbi i događanja, kao i underground časopisa i samizdata.

Godine 1961. završila je studij na slikarskom i grafičkom fakultetu Mađarske akademije likovnih umjetnosti. Između 1975. i 1977. vodila je studijski kružok Kreativne prakse u Ganz-Mávagu s Miklósom Erdélyjem. Udala se za umjetnika Tibora Gáyora, koji je također imao austrijsko državljanstvo te je zahvaljujući njegovu dvojnom državljanstvu mogla često putovati u Beč.

Kao i većina eksperimentalnih umjetnika u to vrijeme bila je uključena u razne umjetničke inicijative. Značajne su izložbe u studiju-kapelici Györgya Galántaija u Balatonbogláru gdje je surađivala s umjetnicima istomišljenicima.

Tijekom 1970-ih stvarala je fotografske radove, da bi kasnije kasnije sve više razvijala geometrijske i apstraktne crteže i slike. Njezina je sveukupna umjetnička praksa raznolika, u rasponu od filma i fotografije do slikarstva, performansa i skulpture.

Često je surađivala s glazbenicima u istraživanju tema pokreta, per­cepcije i transformacije. Svoju umjetnost temelji na matematičkim i složenim sistemskim procesima, analizirajući I raščlanjujući naizgled jednostavne radnje (Studija minimalnih pokreta br. 6, 1972.).

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

DÓRA MAURER utjecao je na:

PERMAFO GALLERY

Poljska

1968-1989

Na DÓRA MAURER utjecali su:

PERMAFO GALLERY

Poljska

1968-1989

MIKLÓS ERDÉLY

Mađarska

1946-1968

TIBOR GÁYOR

Mađarska

1968-1989