DEVĚTSIL

RADOVI

Biografija

Ex Čehoslovačka

1915-1946

Godine 1922. objavljen je prvi manifest umjetničke udruge Devětsil (Umělecký Svaz Devětsil), koja je okupljala umjetnike različitih poetika, ali marksističke orijentacije i dobro povezane s međunarodnim avangardnim pokretima. Nakon početnih lutanja i privrženosti proleterskoj umjetnosti koja se još uvijek oslanjala na tradicionalnu estetiku, članovi su 1923. prihvatili poetičnost – umjetnički program koji su postavili Vítězslav Nezval i Karel Teige – kao okosnicu svoga rada.

Devětsilov najznačajniji doprinos bio je u poeziji i ilustraciji, ali su njegovi članovi također utjecali na kiparstvo, film, tipografiju i dizajn knjiga, kazalište i arhitekturu. Pod utjecajem purizma, ruskog konstruktivizma, futurizma i dade, Devětsil se bezrezervno okrenuo novoj, suvremenoj civilizaciji i suvremenoj tehnologiji te popularizaciji umjetnosti koja bi im trebala oblikovati adekvatan izraz.

Devětsilova tipografija, temeljena na jednostavnim i savršeno čitljivim linijama, funkcionalnosti prilagođenoj sadržaju teksta i njegovoj namjeni, te povezivanju slike s tiskom u tiskarskim fotografijama, ugrađena je u temelje suvremene kulture vizualnih komunikacija.

umjetnički utjecaji

DEVĚTSIL utjecao je na:

JOSEF BARTUŠKA

Ex Čehoslovačka

1915-1946

Na DEVĚTSIL utjecali su:

KAREL TEIGE

Ex Čehoslovačka

1915-1946