JOSEF BARTUŠKA

1898., Temelín – 1963., Rudolfov

RADOVI

Biografija

Ex Čehoslovačka

1915-1946

Josef Bartuška bio je češki slikar, fotograf, grafičar i stvarao je kazališna i filmska libreta, radio kao scenograf i glazbenik.

Početkom 1920-ih Bartuška je objavljivao pjesme u novinama i časopisima Pramen, Niva, Republikán, Apollon, Kormidlo, Archa, Cesta, Pramen, Host, Jih, Tvar, Národní listy. U vlastitoj nakladi izdao je i manje zbirke pjesama. Devětsil i međuratna avangarda nadahnuli su njegov pjesnički i umjetnički rad.

Grupu Kontakt osnovao je 1930. u mjestu České Budějovicama. Osim njega, u grupi su bili Oldřich Nouza, J. Kotrlý, Richard Lander i Miroslav Haller. Godine 1931. on i Oldřich Nouza objavili su Poesie imaginerniho prostoru (linoreze).

Josef Bartuška bio je osnivač grupe Linie u Českim Budějovicama koja je djelovala od 1931. do 1938. g. Grupa je značajno pridonijela avangardnoj fotografiji, kolažu i autorskim knjigama, i to ne samo u domaćem kontekstu. Pod istim imenom izdavali su časopis do lipnja 1938. Grupa je djelovala kao zadruga od dvanaest članova koji su sudjelovali u mnogim umjetničkim i obrazovnim projektima te izradili nekoliko publikacija ograničene naklade. Članovi grupe Linie stvarali su fotografije, vizualne i pisane pjesme, originalne knjige s umjetničkim predmetima, slike i crteže i bavili su se pisanjem za film, kazalište i radio. Grupa je također držala sekciju Fotolinie.

Jedna od njegovih značajnih fotografskih serija, Igra sjena, započela je 1930-ih, fokusirajući se na motive koji bacaju sjenu. Bartuška je također radio fotograme i fotografske kolaže.

umjetnički utjecaji

Na JOSEF BARTUŠKA utjecali su:

JINDŘICH ŠTYRSKÝ

Ex Čehoslovačka

1915-1946

DEVĚTSIL

Ex Čehoslovačka

1915-1946