Bosch + Bosch. Hungarian Art Movement in Vojvodina

Mađarski kulturni institut, Bruxelles, Belgija, 2021.

Kustosice: Zsuzsanna Fehér, Dorotea Fotivec Očić
Organizacija: Muzej suvremene umjetnosti Ludwig, Budimpešta

Mađarski kulturni institut Bruxelles javnosti predstavlja umjetnička stremljenja mađarske neoavangarde šezdesetih i sedamdesetih godina kroz radove vojvođanske grupe Bosch + Bosch. Izložbu će slijediti brojne rasprave, performansi, niz predavanja i projekcija vezanih uz tu temu.

Subotička grupa Bosch + Bosch (1969. – 1976.) bila je jedan od umjetničkih kolektiva koji se počeo stvarati među mladim generacijama – širom Europe i drugih dijelova svijeta 1960-ih, uglavnom na glazbenoj sceni, ali i na drugim poljima, kao što je široko područje vizualnih umjetnosti. Grupa Bosch + Bosch stupila je na scenu sa zahtjevom za preispitivanjem, predviđajući novu vrstu društvene uloge umjetnosti, a osnovana je izvan većih kulturnih i umjetničkih centara, na periferiji vlastite države, gdje se može uočiti utjecaj mađarskog aktivizma između dva svjetska rata (Lajos Kassák, Sándor Barta). Većina članova grupe bili su mađarskog podrijetla (Attila Csernik, Katalin Ladik, László Kerekes, László Szalma i Bálint Szombathy).

Izbor umjetničkih radova Grupe, koji pruža uzbudljiv uvid u neoavangardne težnje šezdesetih godina, bit će predstavljen u Bruxellesu kao zajednički projekt Mađarskog kulturnog instituta Bruxelles i Muzeja Ludwig, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac.

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC