Želimir Koščević, Guliver u zemlji čudesa — 15. VII — 15. VIII 1971. [CROATIAN]

BORIS BUĆAN

PETAR DABAC

SLOBODAN BRACO DIMITRIJEVIĆ

SANJA IVEKOVIĆ

JAGODA KALOPER

IVO KOŽARIĆ

DALIBOR MARTINIS

ENES MIDŽIĆ

NADA OREL

GORAN TRBULJAK

GORKI ŽUVELA

Fantastična zemlja čudesa u kojoj se tako ugodno izvalio Gulliver i njegovi prijatelji, zoran je, konkretan i realan primjer jednog nastojanja da se umjetnost oslobodi metafizike i skolastike, zoran primjer onog svijeta u kojemu umjetnost neće biti sakrosanktna, dokučiva samo posvećenim estetama i kulturnoj javnosti, već nedjeljivi, gotovo konstitutivan čimbenik svakodnevnog života — ako želite baš — i kupanja i avantura ljetnih noći.

Pored ove zemlje čuda, postoji jedna druga, ona s prljavim krčmama, sivim kućama i ulicama prepunih besmisleno jurećih automobila, postoji zemlji koja slovi kao nesumnjivo najbolja od sviju mogućih zemalja, i nitko neće posumnjati u ove laži sve dok je ta, tako zvana najbolja zemlja, jedina na svijetu. Sada smo stvorili drugu, otvorenu svima, datu svima, ovdje na obali rijeke, stvorili smo je svjesno kako bi snježni vrhovi Brobdingnaga bili upozorenje i primjer za poredbu onom svijetu u kojem mislimo da živimo sretno i zadovoljno. Danas Gulliver spava, a Trbuljak se sakrio negdje u parku, ali sve to još nije ono o čemu Gulliver sniva. Ostvarenje njegova sna još je uvijek daleko, vrlo daleko, ali ipak, samim tim što se tako ugodno izvalio, ovdje na obali Korane, ipak nam daje nadu da će svijet jednoga dana prestati biti samozadovoljan i samouvjeren u ispravnost vlastite prljavštine i sivila. Prizemljili smo i sunce da nam ovu zemlju čuda koju predlažemo još jače osvijetli.

Koranski park skulptura, Galerija Studentskog centra, Zagreb Kulturni centar — Zorin dom, Karlovac Turistički savez općine Karlovac


Objavljeno u: Želimir Koščević, Kritike, predgovori, razgovori: 1962. – 2011., Durieux: Zagreb, 2012., str. 160-161.

BORIS BUĆAN

PETAR DABAC

SLOBODAN BRACO DIMITRIJEVIĆ

SANJA IVEKOVIĆ

JAGODA KALOPER

IVO KOŽARIĆ

DALIBOR MARTINIS

ENES MIDŽIĆ

NADA OREL

GORANTRBULJAK

GORKI ŽUVELA

Povezane vijesti