U zdravom telu zdrav duh [SERBIAN]

* * *

Raša Todosijević

            Čovek, nazovimo ga X, oniži debeli veseljak, ni prorok ni mudrac, još manje sentimentalni romantičar, pre ženskaroš, gurman i hvalisavac, reši da sebi kupi kaput. Da bi sebe odenuo onako kako to priliči njegovom ugledu X je otišao u otmenu radnju i tamo je odabrao kaput prema svom džepu, stasu i ukusu. A kaput, kao kaput, kao iz radnje: nov novcat. Nosio je X taj svoj nov novcati kaput dobrih petnaest godina. Jednoga dana, šetajući se Jelisejskim poljima, on shvati da se njegov kaput poprilično olinjao. Revere je izmastio preko svake mere, džepove razglavio, a o iskrzanim rukavima i pokidanim dugmetima da i ne govorimo.

            Ako ga i dalje budem nosio – pomisli X – ljudi će steći utisak da meni ne ide baš najbolje. Užasnut saznanjem da bi u očima drugih mogao da izgleda siromašnije nego što jeste, on odluči da se bez odlaganja oslobodi te stare krpetine. I tako je kaput malog debelog veseljaka završi tužno, mnogo tužno, u kanti za djubre.

Pouka: U zdravom telu zdrav duh.

* * * Raša Todosijević             Čovek, nazovimo ga X, oniži debeli veseljak, ni prorok ni mudrac, još manje sentimentalni romantičar, pre ženskaroš, gurman i hvalisavac, reši da sebi kupi kaput. Da bi sebe odenuo onako kako to priliči njegovom ugledu X je otišao u otmenu radnju i tamo je odabrao kaput prema svom džepu, […]

Povezane vijesti