Predosećanje građanskog rata, april 1999. [SERBIAN]

Predosećanje građanskog rata, april 1999.

Raša Todosijević, 30.4.1999., Beograd            

Ova priča je posvećana dečaku koga je jedna pandurska pederčina krvnički udarala cokulama na raskrsnici zvanoj London.

      Nekada davno, a biće tome više od petnaest godina – mnogo pre nego što su vojske Severno Atlantskog Saveza namerile da raketama ruše naše gradove – ja sam u ulici Koste Glavinića, pred vratima samoposluge, našao lepo žuto mače.

      Žuća je u kući bio prava duša od mačke. Prvo je bio umiljato mače, mali vižljasti vrag, a potom je postao veliki glavati mačak, mačorčina žutih očiju, uvek spreman na igru i ludu jurnjavu.

      U kući je Žule bio duša od mačke, nežan kao maslačak, ali se zato, po senjačkim dvorištima, pretvarao u cara mačjeg soja, u neprikosnovenog gospodara celog kraja.

      Jednog dana Žuća je negde smazao nekakav gadan otrov i od toga je umro u strašnim mukama. Mi smo ga pokopali noću, na onom šumovitom brdu zvanom Košutnjak; sahranili smo ga tiho, u potaji, u prijatnom mraku, pod proletnjim nebom – u društvu nekoliko usamljenih zvezda medju oblacima.

x     x     x

      Dok mi nad glavom lete avioni i dok piloti biraju šta će danas da smaknu, ja stojim dokon kraj prozora i posmatram kako neki Žućin praunuk, čukununuk ili ko zna koje koleno, dostojanstveno šparta ulicom.

     Sve mi se pričinjava da to Žuća, bezbrižan, gizdav kao i uvek, sada luta svojim starim krajem; sve mislim da se moja žuta bitanga jako uželela da ponovo obidje i vidi poznata mesta – pa se još usput od novajlija i medju beskućnim skitnicama raspituje ima li ovde još koga od starog društva.

      Za trenutak mi se učinilo da je sve k'o nekad, da su se vratila prošla vremena; onako, lepo, ne ko zna koja, već oni naši nehajni dani.

       Pa opet, dobro znam da je taj mladac, taj paun, samo izdanak plemenite loze, veoma gospodski soj – baš kao što je to i onaj dečak na raskršću kod Londona, kraj istoimenog Bingo Kazina, koga satiru bombe sa nebesa i pandursko smeće na ulici.

Predosećanje građanskog rata, april 1999. Raša Todosijević, 30.4.1999., Beograd             Ova priča je posvećana dečaku koga je jedna pandurska pederčina krvnički udarala cokulama na raskrsnici zvanoj London.       Nekada davno, a biće tome više od petnaest godina – mnogo pre nego što su vojske Severno Atlantskog Saveza namerile da raketama ruše naše gradove – ja sam […]

Povezane vijesti