Potraga za Srećom [SERBIAN]

Potraga za Srećom

Raša Todosijević, 06.11.2011.

Gospodin Rangan Gupta, učitelj matematike u Bhiwandi odlučio je da se mane površnih stvari svog zemaljskog života, da se oslobodi neumitnog kruga samsare i da kroz ustrajnu praksu odricanja, poput presvetlog Sindarta Gautama, poznatijeg kao gospodin Buda, dosegne stanje nirvane. Doznavši šta Rangan smera, njegova druga žena, dvadeset i pet godina mladje parčence, bez mnogo obzira sabra iz kuće baš sve što beše vredno, potom unajmi pouzdanog kamiondžiju, pa kano ljuta kobra uoči Božića otperja ti ona ravno svojima sretnim roditeljima u Tagore Nagar.  U prizemnoj i prostanoj kući sa lepom senovitom verandom i još lepšim dvorištem punim ukrasnog bilja ostade gospodin Rangan Gupta sâm samcijat, naravno ako ovde izostavimo vojsku hitronogih bubašvaba, mačke lutalice, miševe i jednog ljupkog papagaja koga mi u Srbiji zovemo, ko zna zašto, Mali Aleksandar (Psittacula krameri).

Ranganov stariji sin Guha, jedno veselo a pride i razborito čeljade, neuporedivo modernijih shvatanja od svog čestitog i dobrog oca, pred sobom nije imao tako uzvišene ideale u potrazi za svojom srećom; posle dosta birokratskog lomatanja i svakojakih pustolovina Guha se ipak nekako dokopa svog snevanog Njujorka u kome će novac pošteno zaradjivati kao taksista i živeće u jednoj od onih smešno-bizarnih kućica smišljenih i štancovanih u duhu sirotinjskog Diznilenda, tamo, u predgradju, u blizini aerodroma zvanog John Fitzgerald  Kennedy.

Ovde ne bi trebalo da letimo ispred vremena niti bi bilo umesno da radoznalom svetu razotkrivamo završnice njihovih veoma različitih no ipak uzornih sudbina; kako neko lepo reče, svako razmišljanje o vremenu protivureči samo sebi jer se na obodu svekolike vaseljene odvija stravična razgradnja vremena o kojoj mi ne znamo baš ništa.

© All right reserved by Raša Todosijević

Potraga za Srećom Raša Todosijević, 06.11.2011. Gospodin Rangan Gupta, učitelj matematike u Bhiwandi odlučio je da se mane površnih stvari svog zemaljskog života, da se oslobodi neumitnog kruga samsare i da kroz ustrajnu praksu odricanja, poput presvetlog Sindarta Gautama, poznatijeg kao gospodin Buda, dosegne stanje nirvane. Doznavši šta Rangan smera, njegova druga žena, dvadeset i […]

Povezane vijesti