Početak i kraj [SERBIAN]

Početak i kraj

Raša Todosijević, Beograd 18. 02. 2006.

Gospodin Erih fon Deniken (Erich von Däniken) je celom svetu pokušao da dokaže da sred naše bezmerne vaseljene mi nikada nismo bili sami. Iz te bi se pretpostavke mogao ispiliti bogohulni zaključak da je Prva knjiga Mojsijeva, zvana Postanje, samo bacanje prašine u oči naivnoj svetini. Ima dosta pristojne gospode koja će vam bez okolišanja reći da je fon Deniken lažov, palikuća, šampion u širenju provincijskih bizarnosti, opsenar a uz to i belosvetska propalica jer je svojim lupetanjima obmanjivao narod i srozavao ugled savremene nauke.

Eto, po fon Denikenu, Bog je stvorio one čuvene Darvinove majmunčiće. Potom su iz dubine svemira ovamo k nama doletela superiorna bića koja su nekim njima znanim genetskim zavrzlamama mnogo toga uradili na evolutivnom boljitku naših praroditelja. To je suština Denikenovog greha.

Erih fon Deniken je Švajcarac, dobar katolik ili možda protestant. Svi znamo da se Švajcarci ugodno baškare po svojim maglovitim alpskim brdima; Vazda duvaju u rog, piju sveže mleko i slažu novac po švajcarskim bankama. Oni žive kudikamo civilizovanije od nas i ko je ikad čuo da Švajcarci lažu. Da smo mi pametniji od Švajcaraca sigurno bi živeli bolje od njih. Ovako, mi smo pametni, daroviti i duhoviti, oni su glupi i uštogljeni, mi se grdno zlopatimo i deca nam cvile od gladi a oni uživaju u blagodetima Denikenovih budalaština.

Medjutim, i toj boljci ima leka. Kada jednom dodje sudnji dan, takozvani kraj istorije, Fukojamina potonja vremena, videćemo onda ko će se znojiti u paklu a ko će veselo igrati badminton po zelenim rajskim livadama.

Početak i kraj Raša Todosijević, Beograd 18. 02. 2006. Gospodin Erih fon Deniken (Erich von Däniken) je celom svetu pokušao da dokaže da sred naše bezmerne vaseljene mi nikada nismo bili sami. Iz te bi se pretpostavke mogao ispiliti bogohulni zaključak da je Prva knjiga Mojsijeva, zvana Postanje, samo bacanje prašine u oči naivnoj svetini. […]

Povezane vijesti