Grand amour [SERBIAN]

Grand amour

Raša Todosijević, 7 April 2014  – Beograd Avgust 2016

VIII verzija

U malom i davno zapuštenom parku punom cvata mirišljavih lipa, tako, krajem maja, sedeli smo ja i Lavlje Srce. Umesto da se divimo sjaju velikog sunca na zalasku ili da slušamo zujanje gundelja, mi smo pili Koka-Kolu. Naravno da se moj prijatelj nije zvao Lavlje Srce. Ja mu nadenuh to ime zato da bih pred radoznalim čitaocima zaštitio  njegovu dragocenu opskurnost. Naravno da mi nismo sedeli, kako rekoh, “u malom i davno zapuštenom parku punom cvata mirišljavih lipa”, veću vrh djubrišta baš iza pilane klempavog Ace. Beše mrkli mrak, beše tama kao pred smak sveta, a ono sa Koka-Kolom je vremensko nesuglasje, moj umetak, anahronizam, otrcana interpolacija nedostojna pouzdanog svedoka ili pera slavnog pisca. U ta jadna poratna vremena Koka-Kola nije ni nameravala da prigviri kroz naša razdrndana socijalistička vrata. Koliko se sećam pili smo rakiju, pili smo smrdljivu brlju, a meni namah puče pred očima i ja odjedared shvatih da Lavlje Srce uopšte nije muškarac već da tik uz mene sedi moja zgodna, raspupela i uvek vesela komšinica Vera Ognjenović.

Rekoh: “Vera, rakije imamo na pretek pa šta bi onda nas dvoje mogli da radimo sred ove tople pomračine? Hajde da se ljubimo”. Da ne rastežem ovo uzbudljivo štivo, tako se,  zapravo, u te pozne majske sate, na pustoj periferiji Beograda, iza Acine pilane, zače ono što bi uštogljeni Francuzi nazvali grand amour.

Sutradan, negde oko deset sati, dok sam ja polako pio bućkuriš napravljen od ustajale šverc kafe i u mislima premetao noćašnje pustolovine neko je zazvonio na vrata. Otvorim ti ja vrata a ono pred vratima stoji Vera. Vera mi ljutito reče da je noćas ostala u drugom stanju i da bih ja morao dobro da razmislim šta ću i kako ću. Ja joj na to rekoh da je nemoguće da je već posle nekoliko sati osetila da je trudna, na šta mi ona odbrusi da ona uopšte nije Vera Ognjenović, ona sisata vrtirepka iz prizemlja, već Nataša Petrovna i da kod njih u Sovjetskom Savezu, kod njih u Moskvi, čestite devojke već koliko sutradan znaju da li su trudne. Pretpostavljam, a to pomislih u magnovenju, da je odatle potekla imenica trudbenik tj. radnik u drugom stanju.

Grand amour Raša Todosijević, 7 April 2014  – Beograd Avgust 2016 VIII verzija U malom i davno zapuštenom parku punom cvata mirišljavih lipa, tako, krajem maja, sedeli smo ja i Lavlje Srce. Umesto da se divimo sjaju velikog sunca na zalasku ili da slušamo zujanje gundelja, mi smo pili Koka-Kolu. Naravno da se moj prijatelj […]

Povezane vijesti