General sa tri ruke [SERBIAN]

General sa tri ruke

24.1.2013

General Vasilije K. stanuje u Beogradu. General stanuje u ulici zvanoj Lisičji Potok. Njemu ne smeta huk potoka nit’ noćno kevtanje lisica jer se tom senovitom i zavojitom nizbrdicom što blago krivuda medju skupim vilama, već stotinak godina nije čuo lekovit žubor bistre vode a o lisičjem kevtanju da i ne govorimo.

General ima tri ruke. U jednoj ruci drži pištolj; u drugoj ruci drži sablju a u trećoj ruci ima durbin kojim će on, kada tome dodje pravi čas, pomno pratiti pokrete neprijateljskih trupa.

Vasilije je durbin kupio pre tačno dvadeset godina od jednog Kineza u nekom od onih zlosrećo tmurnih predgradja Budimpešte. Potom je lukavi Vasilije tu zastarelu spravicu, taj neprocenjivi relikt vojne istorije Evrope diplomatskom poštom otpremio za Beograd. Onaj Kinez koji mu je u svom štrokavom ćumezu navrat-nanos utrapio durbin kleo se u celu Kinu, Formozu i vetrovit Tibet, naravno na savršenom madjarskom jeziku, da je baš taj messzelátó 1) njegov čukun-čukun-čukun deda, drugi kuvar na brodu “Viktorija”, dobio ravno iz ručice viceadmirala Lorda Horacija Nelzona i to baš nakon što je njegovo pravdoljubivo lordovstvo, na palubi “Viktorije”, strefilo pušćano tane u pomorskom boju blizu Kabo Trafalgar.

Osetivši da je pogodjen u grudi i da mu je vreli kuršum slomio kičmu Lord uputi čežnjivi pogled pravo put nebesa te odmah pomisli kako je romantično poginuti slavno u presudnoj bici koju Britanija zasigurno dobija i kako bi sada, u ovom strašnom trenu, bilo veoma zgodno i veoma plemenito da nekog podari malim samrtnim darom, samrtnom uspomenom, makar to bio i čukun-čukun-čukun deda onog Kineza iz Budimpešte koji će trorukom Vasiliju 188 godina kasnije, baš u Madjarskoj, prodati taj durbin za usranih dvadeset američkih dolara da bi ga potom dotični general – tada samo beznačajni stranac u skromnom i nezgrapnom gradjanskom odelu – poslao u Beograd, zapravo u Lisičji potok broj taj i taj.

Medjutim, u Beogradu, po hodnicima generalštaba, mnogi će vam skrenuti pažnju da Vasilije zaista ima “jaja” ali da je on, uzevši u obzir sve pojedinosti njegovog sjajnog životnog uspona, obična beskurica. To je, priznaćete, veoma čudno i uskogrudo gledište povodom pravilne procene vojnih sposobnosti trorukog generala.

O njegovim se “jajima” i dan-danas nadugačko i naširoko pripoveda kadetima na Vest Point-u i zašto bi onda našim generalima naprasno smetala Vasilijeva beskurica? Niti su oni neke vajne koke niti je Vasilije, neboparna Srbenda, pevac bez korena.

1) Teleskop

General sa tri ruke 24.1.2013 General Vasilije K. stanuje u Beogradu. General stanuje u ulici zvanoj Lisičji Potok. Njemu ne smeta huk potoka nit’ noćno kevtanje lisica jer se tom senovitom i zavojitom nizbrdicom što blago krivuda medju skupim vilama, već stotinak godina nije čuo lekovit žubor bistre vode a o lisičjem kevtanju da i […]

Povezane vijesti