VLADIMIR MAJAKOVSKI

1893., Bahdati – 1930., Moskva

RADOVI

Biografija

Rusija

1915-1946

Vladimir Vladimirovič Majakovski bio je ruski i sovjetski pjesnik, dramatičar, umjetnik te kazališni i filmski glumac koji je igrao istaknutu ulogu tijekom ruske revolucije 1917. i ranog sovjetskog doba. Svoj politički angažman započeo je s 15 godina kada se pridružio Ruskoj socijaldemokratskoj radničkoj stranci, što je dovelo do višestrukih zatvaranja zbog njegovih subverzivnih aktivnosti. Tijekom jednog od boravaka u samici 1909. počeo je pisati poeziju. Nakon što je pušten na slobodu, pohađao je Moskovsku umjetničku školu i postao vodeća osoba u skupini ruskih futurista, zajedno s Davidom Burlyukom i drugima. Grupa je 1912. objavila manifest pod naslovom Pljuska društvenom ukusu, označivši prekretnicu u poeziji Majakovskog, čineći je izrazito samouvjerljivom i prkosnom u obliku i sadržaju. Njegova poetska monodrama “Vladimir Majakovski” izvedena je u Petrogradu 1913. godine.

Kao gorljivi zagovornik Komunističke partije, Majakovski je svoja politička uvjerenja izražavao na razne načine. Od 1919. do 1921. radio je u Ruskoj telegrafskoj agenciji, stvarajući plakate i crtane filmove koji su sadržavali pametne rime i slogane. Pisao je propagandne pjesme, izrađivao didaktičke knjižice za djecu i držao predavanja i recitale diljem Rusije. Majakovski je također doprinio nekoliko vodećih sovjetskih novina i surađivao s talentiranim fotografom, dizajnerom i stručnjakom za montažu Aleksandrom Rodčenkom. Godine 1923. vodio je ljevičarsku umjetničku grupu i časopis LEF, koji su istraživali vezu između ljevičarske politike i progresivne umjetnosti. Od 1924. do 1925. Majakovski je putovao u Latviju, Njemačku i Francusku, a kasnije je pisao o svojim iskustvima u Mojem otkriću Amerike (1926.), jednom od najranijih putopisa sovjetskog autora. Knjiga je sadržavala uvide u američki urbani život, kreativnost, napredak i kako bi to moglo poslužiti kao model za sovjetski razvoj.

Iako je politika snažno utjecala na poeziju Majakovskog, on je također pisao pjesme o ljubavi, od kojih su mnoge bile posvećene Lilyji Brik, ženi pisca Osipa Maksimoviča Brika. Duboka naklonost Majakovskog prema Lilyji i njegovo prijateljstvo s njezinim mužem značajno su utjecali na njegov pjesnički rad. Čak i nakon što je njegova romantična veza s Lilyom Brik prekinuta, nastavio ju je smatrati jednom od svojih najbližih prijateljica i dijelom svoje šire obitelji. Razočaran ljubavlju i razočaran staljinističkom birokracijom, Majakovski si je tragično oduzeo život 1930. godine u dobi od 37 godina.

umjetnički utjecaji

VLADIMIR MAJAKOVSKI utjecao je na:

JIŘÍ VALOCH

Ex Čehoslovačka

1968-1989

LJUBOMIR MICIĆ

Ex Jugoslavija

1915-1946

MICHAIL GROBMAN

Rusija

1946-1968