TIBOR DÉRY

1894. – 1977., Budimpešta

RADOVI

Biografija

Mađarska

1915-1946

Tibor Déry bio je mađarski pisac i pjesnik. Diplomirao je na Budimpeštanskoj trgovačkoj akademiji 1991. i godinu dana studirao u St. Gallenu. Nakon Prvog svjetskog rata pristupio je Komunističkoj partiji. Za vrijeme kratkotrajne Mađarske Sovjetske Republike postao je član Ravnateljstva. Uhićen je nakon pada Republike, ali je brzo pušten. On i njegova supruga Olga emigrirali su u Beč 1920., Pariz 1924. i Perugiu 1926. godine.

U tom je razdoblju pisao nadrealističke pjesme i prozu te dovršio svoju avangardnu dramu Az óriáscsecsemő. Godine 1926. vratio se u Budimpeštu, gdje je surađivao s časopisom Dokumentum i prevodio književna djela s njemačkog, francuskog, engleskog i talijanskog jezika.

Godine 1934. sudjelovao je u Austrijskom građanskom ratu kao član Schutzbunda, nakon čega je bio prisiljen pobjeći u Španjolsku. U Mađarsku se vratio 1983. Za vrijeme desnog Horthyjevog režima bio je više puta zatvaran. Proveo je dva mjeseca u zatvoru zbog prijevoda André Gideovog djela Retour de l’URSS. Tijekom tog razdoblja napisao je ono što se često smatra njegovim najznačajnijim romanom, A befejezetlen mondat. Nakon njemačke okupacije bio je prisiljen skrivati se. Godine 1945. pridružio se Komunističkoj partiji i bio izabran za čelnika Mađarskog saveza pisaca. Mnoga njegova neobjavljena djela tiskana su tijekom sljedećih nekoliko godina. S Györgyjem Lukácsom i Gyulom Háyem izbačen je iz Partije 1956. zbog kritiziranja njezina vodstva. Kasnije te godine postao je glasnogovornik Revolucionarne vlade. Kad se revolucija ugasila 1957. godine, osuđen je na devet godina. Ta je kazna 1961. uvjetna, a 1963. dobio je punu amnestiju.

Projekti u kojima su izlagani radovi