SREČKO KOSOVEL

1904., Sežana – 1926., Tomaj

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Srečko Kosovel bio je slovenski ekspresionistički pjesnik i jedan od najznačajnijih slovenskih literarnih stvaratelja.

Kosovel se upoznao sa svojim vršnjacima, Slovencima koji su napustili područja s etničkim Slovenima u Italiji, tijekom svog školovanja na Sveučilištu u Ljubljani. Zajedno su osnovali književni časopis pod nazivom Lepa Vida, u kojem je Kosovel obavljao ulogu urednika. Tijekom tog vremena, sve je više postajao svjestan radikalnih ideja koje su se razvijale u Klubu Ivan Cankar, nazvanom po slovenskom radikalnom piscu. Pod utjecajem tih ideja i avantgardnih djela iz Sovjetskog Saveza i Njemačke, Kosovel se počeo sve više zanimati za revolucionarne koncepte.

Godina 1925. obilježava i Kosovelovo najproduktivnije razdoblje, a istovremeno svjedočimo njegovom pomicanju prema lijevim političkim uvjerenjima. Njegovi prozni radovi postaju jednostavniji u stilu i sve više privlače proletarijat. Tijekom tog razdoblja osmislio je ideju udruženja proleterskih pisaca i osnivanja izdavačke kuće pod imenom Strelci, u kojoj bi se mogla objaviti i njegova zbirka konstruktivističke poezije.

Sve počinje kada, zajedno s konstruktivističkim umjetnikom Avgustom Černigojem, Kosovel počinje razmatrati mogućnost osnivanja novog časopisa pod nazivom Konstruktor, a piše i svoje konstruktivističke pjesme, koje je nazivao “konsi”, skraćeno od “konstrukcije.”  Priprema izdanje svoje zbirke ranih pjesama pod nazivom Zlati čoln, no nije našao izdavača. Nakon toga, posvećuje se isključivo svojoj konstruktivističkoj poeziji, koju je namjeravao objaviti u zbirci pod nazivom Konsi. Nažalost, nije uspio ostvariti tu namjeru, te njegova konstruktivistička poezija ostaje nepoznata javnosti sve do 1967. godine, kada ju je Anton Ocvirk odlučio objaviti pod naslovom Integrali ’26.

Postaje urednik časopisa Mladina 1925. godine. To ima značajan utjecaj na njegov život jer je imao ambiciozne planove za časopis, želeći ga pretvoriti u nacionalni lijevo orijentirani časopis koji bi privukao sve moderniste i avangardiste iz slovenskih zemalja i Jugoslavije, te poslužio kao platforma za radikalni slovenski politički program. Ostao je programski urednik tog lista sve do svoje smrti.

Kosovel je stvorio znatan broj pjesama, premašujući tisuću, a njihova iznimna kvaliteta iznenađuje s obzirom na njegovu mladu dob. Većina tih pjesama objavljena je gotovo četiri desetljeća nakon njegove prerane smrti.

umjetnički utjecaji

SREČKO KOSOVEL utjecao je na:

OHO

Ex Jugoslavija

1968-1989

MARKO POGAČNIK

Ex Jugoslavija

1968-1989

Na SREČKO KOSOVEL utjecali su:

AVGUST ČERNIGOJ

Ex Jugoslavija

1915-1946