RADOVAN IVŠIĆ

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Radovan Ivšić bio je istaknuti hrvatski književnik i umjetnik, poznat po svom snažnom nadrealističkom izričaju i beskompromisnom odnosu prema totalitarizmu u svim njegovim oblicima.

Njegovo najslavnije djelo, poema Narcis iz 1942. godine, i drama Kralj Gordogan iz 1943. godine, izazvali su pažnju i kontroverze svojom dubokom političkom i umjetničkom provokativnošću. Iako su neka njegova djela bila zabranjena i cenzurirana u NDH i kasnije u SFRJ zbog njihove kritičke naravi, Ivšić je ostao dosljedan svojim uvjerenjima i umjetničkim principima.

Pored svojih književnih uspjeha, Radovan Ivšić također je bio poznat po svojoj suradnji s nadrealističkim pokretom u Parizu. Nakon što je otputovao u Pariz 1954. godine, pozvan od strane samog Andréa Bretona, Ivšić je postao aktivni sudionik svih relevantnih nadrealističkih događanja i manifestacija. Njegova povezanost s poznatim nadrealističkim umjetnicima kao što su Breton, Perét, Miró, Benoit, dodatno je obogatila njegovo umjetničko iskustvo. Ivšićeva supruga, francuska pjesnikinja Annie Le Brun, također je bila dio ovog umjetničkog kruga. Radovan Ivšić ostao je vjeran ideji da njegova umjetnost treba osloboditi jezik i sugestivnost koju nosi te da bi svatko trebao imati priliku doživjeti i razumjeti njezinu dubinu i značaj.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

Na RADOVAN IVŠIĆ utjecali su:

ANDRÉ BRETON

Francuska

1915-1946