PIERO MANZONI

1933., Soncino – 1963., Milano

RADOVI

Biografija

Italija

1946-1968

Piero Manzoni bio je ključna figura u avangardnom umjetničkom pokretu sredine 20. stoljeća koji je dao značajan doprinos redefiniranju granica tradicionalnog umjetničkog izražavanja.

U početku školovan za slikara, Manzoni se brzo otisnuo u nova područja kreativnosti. Odigrao je ključnu ulogu u oblikovanju nastajanja talijanske avangardne umjetničke scene 1950-ih i 1960-ih. Jedan od njegovih najznačajnijih radova je serija Merda d’Artista, u kojoj je vlastiti izmet provokativno čuvao u zatvorenim limenkama, označavajući ih kao prava umjetnička djela. Ovaj odvažni projekt doveo je u pitanje konvencionalna poimanja umjetnosti, potaknuvši rasprave o komercijalizaciji umjetnosti i autentičnosti kreativnog izražavanja. Njegova serija Achrome, stvorena korištenjem niza netradicionalnih materijala poput kaolina, pamuka i sintetičkih vlakana, zamaglila je granicu između slikarstva i skulpture. Ovi monokromatski, teksturalni komadi izazivali su percepciju gledatelja o granicama umjetnosti. Nadalje, Manzoni je bio poznat po svojoj seriji Linee, gdje je stvarao minimalističke, ali provokativne dizajne koristeći grafitne linije i linije olovke. Ta su djela bila primjer njegove sklonosti jednostavnosti i njegove sposobnosti da minimalističkim sredstvima izazove duboku kontemplaciju. Još jedno revolucionarno djelo bile su Sculture vivente, u kojima je Manzoni transformirao modele u živa umjetnička djela stavljajući njihova tijela u specifične konfiguracije i kontekste, pomičući granice između života, umjetnosti i uloge publike u kreativnom procesu.

Manzoni i Enrico Castellani dijelili su blizak umjetnički odnos koji je obilježen njihovim zajedničkim radom na utjecajnom umjetničkom časopisu “Azimut“. Svojim uredničkim partnerstvom i zajedničkom predanošću avangardnoj umjetnosti odigrali su ključnu ulogu u oblikovanju smjera talijanskog i globalnog avangardnog pokreta. Piero Manzoni bio je povezan sa zagrebačkom grupom Gorgona. Manzoni je napravio tri prijedloga za antičasopis Gorgona, ali oni nisu realizirani.

Projekti u kojima su izlagani radovi

umjetnički utjecaji

PIERO MANZONI utjecao je na:

STIPO PRANYKO

Ex Jugoslavija

1946-1968

ENRICO CASTELLANI

Italija

1946-1968

GORGONA

Ex Jugoslavija

1946-1968