OTIS LAUBERT

Biografija

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Otis Laubert jedan je od zapaženih predstavnika slovačke neoavangarde, poznat po svojim kolažima, asemblažima, objektima i instalacijama od pronađenih predmeta.

Između 1961. i 1965. pohađao je Školu primijenjenih umjetnosti u Bratislavi, Odsjek za rezbarenje. Nakon završetka studija bavio se raznim poslovima i počeo se baviti kreativnim radom 1975. godine. Od 1965. do danas sakuplja umjetnine i razne predmete stvarajući svoju kolekciju. Njegova strategija prikupljanja i istraživanja te recikliranje djela na način razumijevanja svijeta temelj su njegovog umjetničkog pristupa. U Laubertovim radovima vide se utjecaji avangardnih i neoavangardnih umjetnika 20. st. – od Kurta Schwittersa, Marcela Duchampa, pronađenih predmeta (objet trouvé), dadaističkih konfekcija, principa Fluxusa, neo-dadaizma, pop-arta ili novog realizma, zatim interes za ranu povijest i sklonost tradicionalnim načinima sakupljanja umjetnosti.

Godine 1970. bio je uključen u organizaciju događanja Prvý otvorený ateliér u kući Rudolfa Sikore, gdje je izložio djela Tri vrećice Pseudopoema i objekt Snjegovićev jezik. Organizirao je tajne izložbe u svom domu, u sobi koju je nazvao Podružnicom muzeja Guggenheim. Bio je dio Grupe A-R. Grupa A-R (od francuskih riječi Avance/Retard) osnovana je 1989. godine. Grupa predstavlja amalgam likovnih umjetnika jedne generacije, rođenih između 1945. i 1950., koji su naslijedili snažnu “generaciju čistih konceptualista” iz šezdesetih.

Muzej Otis Laubert osnovan je 2015. godine i bio je aktivan do 2017. godine.

Projekti u kojima su izlagani radovi