MUNKA


Lajos Kassák

RADOVI

Biografija

Mađarska

1915-1946

Munka je bio avangardni časopis koji je uređivao Lajos Kassák. Izlazio je u Budimpešti u 65 brojeva, od rujna 1928. do ljeta 1939. Imao je podnaslov Umjetnički i društveni glasnik.

Od 1930. do 1933. teme su bile usredotočene na društveno izvještavanje, kulturu, politiku, medije, svakodnevni život, arhitekturu itd. Iako je značajan dio materijala u časopisu bio o umjetnosti, vitalni društveni i politički komentari bili su također zastupljeni na njegovim stranicama. Ipak, Kassák je ukazivao na neovisnost časopisa o stranačkim frakcijama – želio je ostvariti svoju ideju o umjetnicima kao „kulturnim radnicima” i usredotočio se na mlade čitatelje radničke klase s političkom sviješću.

Kassak je u Munki objavljivao novu vrstu fotografije, koju je nazivao „socijalnom fotografijom“. Osnovao je i Munkin krug, fotografsku grupu sastavljenu od suradnika časopisa. Imali su sastanke na kojima su raspravljali, čitali poeziju, održavali likovne izložbe, društvena okupljanja itd. Kao fotografska grupa organizirali su i redovite izložbe portfelja i radova te čak nakratko izdavali Munka Kultúr Studiója.

Što se tiče grafičkog dizajna, Munka se sastojala od relativno standardnih žanrova i duljina članaka te je uključivala manje reprodukcije i slike na cijeloj stranici. Na naslovnicama prvih deset izdanja često su se nalazili jednobojni pravokutni blokovi jarkih boja ili slike s tekstualnim blokovima.

Projekti u kojima su izlagani radovi