MILOŠ CRNJANSKI

1893., Csongrád - 1977., Beograd

RADOVI

Biografija

Ex Jugoslavija

1915-1946

Miloš Crnjanski bio je srpski književnik, novinar i prevoditelj te jugoslavenski diplomat. Smatra se jednim od najznačajnijih ekspresionističkih pjesnika 20. st.

Godine 1913. upisuje studij medicine u Beču koji nikada neće završiti. Umjesto toga, nastavlja svoje obrazovanje u Rijeci, gdje je započeo studij filozofije i povijesti umjetnosti, a kasnije je boravio i u Beču. Godine 1914. pozvan je u austro-ugarsku vojsku zbog mobilizacije usred Prvog svjetskog rata. Nakon rata, završio je svoje sveučilišno obrazovanje i diplomirao u Beogradu. Radio je kao profesor u gimnaziji i novinar u Beogradu, a 1935. prešao je u diplomatsku službu i obnašao diplomatske dužnosti u Lisabonu, Rimu i Londonu. Iza 1945. ostao je u egzilu u Londonu, a 1965. se konačno vratio u Beograd.

Crnjanski je prvi put objavio svoju pjesmu Sudba u dječjem časopisu Golub u Somboru 1908. g. U Zagrebu je bio dio skupine povezane s Književnim jugom, dok je 1919. postao urednik modernističkog časopisa Dan u Beogradu. Kasnije se ističe kao ključna figura avangardističkog pokreta. Njegova zbirka pjesama Lirika Itake (1919.) nastala je pod izrazitim ekspresionističkim utjecajem. Obiluje strastvenim i sanjarskim motivima, istovremeno izražavajući pobunu kako protiv umjetničkog ekstremizma, tako i protiv općeg kaosa.