KURT SCHWITTERS

RADOVI

Biografija

Njemačka

1915-1946

Kurt Schwitters bio je istaknuti njemački umjetnik povezan s dadaističkim i konstruktivističkim pokretima s početka 20. stoljeća.

Počeo se baviti slikarstvom, ali se ubrzo posvetio poeziji i književnosti. Jedno od njegovih najpoznatijih literarnih djela, pjesma Anna Blume, objavljena 1919., primjer je njegovog književnog doprinosa dadaizmu. Ova pjesma, poznata po svojim besmislenim i apsurdističkim elementima, predstavlja primjer dadaističkog odbacivanja tradicionalnih umjetničkih normi i racionalnosti.

Međutim, Schwittersova pionirska uloga u stvaranju umjetnosti Merz ostaje njegova trajna ostavština. Inače, pojam „Merz” izveden je iz fragmenta njemačke riječi „kommerz” (trgovina) i sažimao je Schwittersovu umjetničku filozofiju, naglašavajući prenamjenu odbačenih ili svakodnevnih predmeta u umjetničke sklopove. Njegovi Merz radovi obuhvaćali su kolaže, skulpture i instalacije te pokazuju duboki angažman s materijalnošću pronađenih predmeta i njihovim potencijalom za umjetničko izražavanje.

Godine 1923. u Hannoveru, Schwitters je uspostavio Merzbau spoj arhitekture, skulpture i slikarstva. Radi se o instalaciji veličine sobe koja je transformirala njegov životni prostor u trodimenzionalno umjetničko djelo. Merzbau je imao brojne niše u koje je sustavno stavljao različite, suvišne predmete, a kad su niše bile potpuno ispunjene, zazidao bi ih i stvorio nove. Karakterističan zamršeni arhitektonski oblik koji se tako razvija, odražavao je Schwittersovu predanost brisanju granica između umjetnosti i života.