JAN MLČOCH

1953., Prag

Biografija

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Jan Mlčoch je češki umjetnik poznat po svojim akcijama i body art izvedbama. Bio je istaknuta figura na čehoslovačkoj neslužbenoj umjetničkoj sceni tijekom 1970-ih.

Unatoč završenoj srednjoj tehničkoj školi, zaposlio se u depou Nacionalne galerije. No, 1974. godine počeo se baviti konceptualnom umjetnošću, organizirajući događaje koji su često pomicali granice i provocirali vlasti u totalitarnom režimu. Godine 1978. prelazi na posao arhivista u izdavačku kuću Odeon.

Mlčoch je bio član grupe body art umjetnika u Pragu zajedno s Petrom Štemberom i Karelom Milerom. Tijekom 1970-ih napravio je preko dvadeset performansa, istražujući različite izražajne metode. Ti su performansi obuhvaćale čisti body art i bavili se društvenim temama, naglašavajući kontrast između osobnog i društvenog, unutarnjeg i vanjskog. Mlčoch je bio jedini češki body art umjetnik koji se otvoreno obraćao političkim temama. Dok su neki od njegovih performansa bili duboko osobni i izvedeni u samoći, drugima je svjedočila javost. Slično Štemberi i Mileru, Mlčoch je svoje performanse odlučio zaustaviti krajem sedamdesetih godina.

umjetnički utjecaji

JAN MLČOCH utjecao je na:

PETR ŠTEMBERA

Ex Čehoslovačka

1968-1989

KAREL MILER

Ex Čehoslovačka

1968-1989

Na JAN MLČOCH utjecali su:

PETR ŠTEMBERA

Ex Čehoslovačka

1968-1989