Umjetnik na odmoru 2018./ Valamar projekt

Poreč, Hrvatska, 2018.

autor projetka: Marinko Sudac
organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Valamar Riviera d.d.

Izloženi umjetnici:

Milica Bilanović, Eulàlia Grau, Adela Jušić, Lana Čmajčanin, Vlado Martek, Dubravko Mataković, Ludo Mich, Marijan Molnar, Vladimir Nikolić, Jelena Pantelić, Isidora Pejović, Tijana Petrović, Vasily Slonov, Dragan Živadinov, Vanja Žunić

Dolaskom umjetnika Vlade Marteka (Hrvatska), Marijana Molnara (Hrvatska) i Dragana Živadinova (Slovenija) u Valamar započelo je ovogodišnje, sedmo izdanje projekta „Umjetnik na odmoru 2018.“

I ove će godine u projektu sudjelovati umjetnici iz svih krajeva Europe. Uz već navedene, to su i Vasily Slonov (Rusija), Eulàlia Grau (Španjolska), Adela Jušić (Bosna i Hercegovina), Lana Čmajčanin (Bosna i Hercegovina), Ludo Mich (Belgija), Vladimir Nikolić (Srbija), Dubravko Mataković (Hrvatska). Uz njih, dolazak mlađe generacije umjetnica čije se stvaranje odvija na nasljeđu radikalne umjetnosti predstavlja novu dimenziju projekta koji je postao nezaobilazan dio ljeta u Poreču te je dosada ugostio neka od najvažnih imena avangardne umjetničke scene danas.

Uvod u novo izdanje projekta izložba je radova jednog od najznačajnijih poljskih umjetnika sedamdesetih godina – Andrzeja Lachowicza „Forma svijesti“, otvorena ovoga vikenda u Galeriji Zuccato pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Lachowicz je poznat je po svojim konceptualnim radovima u formi fotografije, slika i crteža. Tijekom svoje karijere dao je velik doprinos teoriji umjetnosti i bio je mentorom mnogih umjetnika naredne generacije. Jedan je i od osnivača važne nezavisne galerije PERMAFO u Wroclawu. Izložba ostaje otvorena do 5. kolovoza 2018.

Zahvaljujući ovom projektu Poreč će i ove godine biti jedan od najvažnijih nositelja kulturnih aktivnosti na jadranskoj obali, kao i najbolje odredište za umjetnike koji ga već godinama vide kao idealnu destinaciju.

Projekt se  provodi u okviru krovnog programa ValamART, jednog od devet programa društveno odgovornog poslovanja Valamara. Vjerujući u važnost umjetnosti kao jednog od ključnih sadržaja koji obogaćuju destinaciju, Valamar kroz ovaj program podupire  stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika te brojne kulturne inicijative i projekte koji su urodili velikim brojem umjetničkih djela.

Ukratko o projektu „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru

„Umjetnik na odmoru“ u Valamaru projekt je čiji je autor kolekcionar Marinko Sudac, a organizira se u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Misija mu je prezentiranje raznih nasljeđa radikalne umjetnosti kroz gostovanje svjetski priznatih avangardnih umjetnika koji će po tjedan dana boraviti u ekskluzivnim Valamarovim objektima, a  tijekom srpnja i kolovoza umjetnici će kroz neformalna druženja upoznati druge umjetnike, ali i teoretičare, povjesničare umjetnosti i muzejske stručnjake. Tijekom godina održavanja projekta, više od 60 značajnih svjetskih umjetnika boravilo je u Hrvatskoj te je stvoreno i kroz ekskluzivne izložbe i performanse prezentirano više od stotinu umjetničkih djela. Proteklih smo godina tako imali priliku upoznati grupu Blue Noses (Rusija), Katalin Ladik (Srbija / Mađarska), Leva Nussberga (Rusija/SAD), Philipa Cornera (SAD/Italija),  Rudolfa Sikoru (Slovačka), Józefa Robakowskog (Poljska), Rašu Todosijevića (Srbija),  Slobodana Šijana (Srbija), Jarosława Kozłowskog (Poljska) te brojne druge. Svake se godine tijekom projekta održi izložba u Poreču. Projekt je tako lani započeo izložbom konceptualnog umjetnika Radomira Damnjanovića Damnjana u porečkoj galeriji Zuccato, a kasnije je održana i izložba Živka Grozdanića Gere. Nakon kraja projekta na izložbi u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, javnosti se prezentiraju umjetnici i radovi nastali u tijekom boravka u Poreču.