"Umjetnik na odmoru 2018." by Valamar

Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, 2019., Hrvatska

organizatori: Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Valamar Riviera d.d.
kustosice: Dorotea Fotivec, Ivana Janković

Izloženi umjetnici:

Milica Bilanović, Eulàlia Grau, Adela Jušić, Lana Čmajčanin, Vlado Martek, Dubravko Mataković, Ludo Mich, Marijan Molnar, Vladimir Nikolić, Jelena Pantelić, Isidora Pejović, Tijana Petrović, Vasily Slonov, Dragan Živadinov, Vanja Žunić

Umjetnik na odmoru 2018. by Valamar” sedmo je izdanje projekta koji je u Hrvatsku doveo već više od 70 istaknutih svjetskih umjetnika. Projekt organiziraju Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d.Misija projekta je prezentiranje raznih nasljeđa prve avangarde kroz gostovanje svjetski priznatih neoavangardnih umjetnika, kao i umjetnika radikalnih praksi i umjetnika koji u suvremenom kontekstu nastavljaju i razvijaju estetiku radikalne umjetničke prakse.

„Umjetnik na odmoru 2018. / Valamar“ ugostio je čak 15 umjetnika različitih generacija i umjetničkih izričaja. To su umjetnici koji i danas govore o važnim društvenim temama, a bili važan dio umjetničke scene 70-ih godina – Vlado Martek (Hrvatska) kroz djelovanje u Grupi šestorice autora, Marijan Molnar (Hrvatska) putem svojih filmova i radova, Dragan Živadinov (Slovenija) kao jedan od pokretača Neu Slowenishe Kunst, Eulàlia Grau (Španjolska) kao jedna od prvih feminističkih umjetnica, Ludo Mich (Belgija) kao pionir eksperimentalnog filma u Belgiji. Tu su i mlade umjetnice sa snažnim radovima o položaju žena, ratu i sjećanju – Adela Jusić (B&H) i Lana Čmajčanin (B&H).Također, mlade umjetnice koje su bile dio projekta u svojim su radovima odgovarale na pitanje o tome što danas znači biti istočnoeuropska umjetnica. Redom su to Isidora Pejović Blagojević (Srbija), Tijana Petrović (Srbija), Tanja Žunić (Srbija), Jelena Pantelić (Srbija), Milica Bilanović (B&H). Svojim društveno-političkim komentarima u raznolikim medijima aktivan je i umjetnik Vasily Slonov (Rusija), kao i strip-umjetnik i glazbenik Dubravko Mataković (Hrvatska), a svoj stav spram umjetnosti postavlja Vladimir Nikolić (Srbija).Uz izložbu projekta „Umjetnik na odmoru“ predstavit ćemo i izbor s izložbe organizirane tijekom projekta u porečkoj galeriji Zuccato. To je izložba jednog od najznačajnijih poljskih umjetnika sedamdesetih godina – Andrzeja Lachowicza (1939. – 2015.), i porečka izložba bila je njegova prva samostalna izložba u Hrvatskoj. Izložba naziva „Forma svijesti“ pokazala je neke od najpoznatijih serija radova Andrzeja Lachowicza – to su konceptualni radovi u formi fotografije, slika i crteža. Tijekom svoje karijere Lachowicz je dao velik doprinos teoriji umjetnosti i bio je mentorom mnogih umjetnika naredne generacije. Jedan je i od osnivača važne nezavisne galerije PERMAFO u Wroclawu.

 

Otvorenje izložbe