Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel

Estonski muzej arhitekture, Tallin, Estonija, 2023.

Prognoos ja fantaasia piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel

Kustosi: Andres Kurg, Mari Laanemets.
Asistentica izložbe: Kristina Papstel
Dizajn: Kaisa Sööt, Indrek Sirkel
Izložba je nastala u suradnji s Estonskom akademijom umjetnosti,a njezino istraživanje poduprla je potpora Estonskog istraživačkog vijeća (PRG530).

IZLOŽENI UMJETNICI:

Archizoom, Yuri Avvakumov, Alexander Brodsky & Ilya Utkin, Igor Dřevíkovský & David Vávra, Dvizhenie, Stano Filko, István B. Gellér, Jozef Jankovič, NER, Tiit Kaljundi, Jevgeni Klimov, Mari Kurismaa, Kai Koppel, Vilen Künnapu, Leonhard Lapin, Hardijs Lediņš, Avo-Himm Looveer, Kirmo Mikkola, Stefan Müller, Jüri Okas, OHO, Ain Padrik, Alessandro Poli, László Rajk, Toomas Rein, Sirje Runge, Superstudio, Tõnis Vint.

Ova izložba predstavlja mjesto susreta znanstvenih predviđanja i futurističkih fantazija koje su se manifestirale u arhitekturi i umjetnosti od 1960-ih do 1980-ih. Okupljajući autore iz istočne Europe i zapada, izložba će prikazati radove proizašle iz nove tehnološke stvarnosti koja je uslijedila nakon Drugog svjetskog rata, a koja ju je odvela neočekivanim putevima: predviđajući zamjenu rada igrama i kolektivnim užicima u kompjuteriziranim društvima, odvraćajući se od sveobuhvatne strojne logike i zamjenjujući je mitovima i romantičnim predodžbama o ljudskom biću, ili tražeći tragove drugih civilizacija iz svemira, umjesto da ga osvajaju. Utopija kvantifikacije i znanstvenog planiranja, odvajanja života i rada, zamijenjena je težnjom prema harmoniji između stroja i prirode, uma i tijela. Ovi su projekti produžeci tehnologiziranog svijeta, ironične i apsurdne situacije koje predstavljaju kritiku racionalizma i govore o proturječnostima kasnog modernog društva, pokazujući istodobno njegove intelektualne horizonte i granice njegovih utopijskih fantazija.

Izložba će također pokušati promisliti odnos između umjetnosti i arhitekture tijekom tog razdoblja, takozvanu ‘papirnatu arhitekturu’ koja se obično smatrala povlačenjem iz aktivne dizajnerske prakse i koja je u retrospektivi predstavljena kroz zasebne nacionalne škole.

📷: Ken Mürk/ERR

PRESS

kultuur.err: Arhitektuurimuuseumis avati näitus eelmise sajandi arhitektuurivisioonidest
sirp.ee: Kandvus ja kandumine

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC

Katalog izložbe

Urednici:Andres Kurg, Kristina Papstel, Mari Laanemets
Tekstovi: Andres Kurg, Mari Laanemets, Kristina Papstel, Andi Soós
Izdavač: Estonian Museum of Architecture, Lugemik.
Jezik: engleski
Broj stranica: 395