Obilježavanje stogodišnjice časopisa "Zenit"

Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Zagreb, Hrvatska, 2021.

Selekcijom publikacija u vitrini unutar kronološkog postava muzejske zbirke Moderne galerije, u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac, obilježava se stota obljetnica objavljivanja prvog broja avangardnog časopisa Zenit.

Avangardni časopis Zenit pokrenuo je i uređivao pjesnik, pisac i kritičar Ljubomir Micić (1895. – 1971.), stvorivši časopis izvornog programa i poetike, nacionalne i internacionalne razine i značaja.
Program Zenita suprotstavlja se europskoj tradiciji i eurocentričnosti uopće, u ime vrijednosti izgrađenih na pretpostavkama unutrašnje obnove čovjeka i prevladavanja vanjske materijalnosti unutrašnjim sadržajima. Vizija nove i ujedinjene Europe proklamira se manifestom koji u 10. broju Zenita zastupa ideju njezine balkanizacije, predvođene uskrsnulim Barbarogenijem – unutrašnjom inkarnacijom jugobalkanskog čovjeka-heroja, te afirmaciju dokulturnih, arhajskih i iskonskih oblika mišljenja i prikazivanja. Zenit time postaje programsko glasilo, s raznovrsnim formama (plakatna izdanja, folio-formati, katalog, itd.) i osebujne propagande, koje je uz letke uključivalo i slavne zenitističke večeri (Zagreb, Berlin, München, Pariz, itd.).

IZLOŽENI RADOVI IZ KOLEKCIJE MARINKO SUDAC