Ivan Kožarić. Freiheit ist ein seltener Vogel

Haus der Kunst, München, Njemačka, 2013.

organizatori: Haus der Kunst, Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb
kustosice:
 Patrizia Dander, Iva Rada Janković

Izloženi umjetnici:

Ivan Kožarić, Gorgona, Josip Vaništa

Ivan Kožarić (rođen 1921, živi i djeluje u Zagrebu) jedan je od najznačajnih suvremenih umjetnika u Hrvatskoj. Kasnih 1940-ih postao je jedna od centralnih umjetničkih figura u poslijeratnog avangardnog pokreta u bivšoj Jugoslaviji. Iako je cijenjen i utjecajan u Hrvatskoj, ova pregledna izložba koja pokriva više od pedeset godina njegov opsežnog opusa predstavlja prvo dubinsko međunarodno istraživanje njegove umjetničke prakse izvan Hrvatske.

Kao dio avangardne grupe Gorgona (1959 – 1966) čije je „anti-umjetnost“ stavila stav ispred forme, Kožarić je zadržao i svoj smisao za jednostavnost i svoj lagan, prepoznatljiv potpis. U svojim radovima Kožarić istražuje granice tradicionalnih umjetničkih formi na različite načine – poput stvaranja istog djela u tehnici skulpture, crteža i fotografije ili koristeći istu naziv za jedinstvene radove i serije radova. Kožarić je prepoznat rano u svojoj umjetničkoj karijeri, a utjecao je na kako na svoju, tako i na mlađu generaciju umjetnika.

Katalog izložbe

tekstovi: Okwui Enwezor, Snjeana Pintarić, Patrizia Dander, Radmila Iva Janković, Radoslav Putar, Ješa Denegri, Zdenko Rus, Davor Matičević, Ivica Župan, Antun Maračić, Bart De Baere.