67. International Short Film Festival Oberhausen

Oberhausen, 2021.

kustosice: Branka Benčić, Aleksandra Sekulić

Izloženi umjetnici:

Želimir Žilnik, Krsto Papić, Nika Autor, Chto Delat, Vlatko Gilić, Naško Križnar (OHO), Tomislav Gotovac, Damir Očko, Ante Babaja, Bojan Jovanović, and others, Ivan Martinac, Sava Trifković, Yugantar Collective

Međunarodni festival kratkog filma posvetio je ovogodišnji tematski program „Solidarnosti kao poremećaju”: istraživanju kako se solidarnost – koncept koji je u fokusu nedavnih migracija – može redefinirati kao politički projekt i kako njegove metode mogu biti ponovno aktivirane kroz kino. Fokusirajući se na filmove s područja bivše Jugoslavije od šezdesetih godina prošlog stoljeća, Branka Benčić i Aleksandra Sekulić istražuju koncept i njegovu povijest u širem kontekstu, od kolektivnih filmskih pokreta do estetike radničke klase kao političkih subjekata, od kinepolitike do performativnih gesta. U programu će biti prikazani naslovi iz 1960-ih i 1970-ih godina s područja bivše Jugoslavije, kao i recentna ostvarenja iz Hrvatske i regije.

Oberhausen nije samo najstariji festival kratkog filma na svijetu, on je i jedan od najvažnijih, uz Tampere i Clermont-Ferrand. Natjecateljski program pruža dobar pregled „ozbiljnih”, avangardnih produkcija kratkog filma. Festival se fokusira na inovativne, umjetničke kratke filmove, posebnu pozornost posvećujući novom tehničkom razvoju.

Pobjednik natjecanja za kratki film automatski se kvalificira za OSCAR za najbolji kratki film.

PRESS

Senses of Cinema: The Realm of the Sensible and the Short Film: The 67th International Short Film Festival Oberhausen