Završen projekt "Umjetnik na odmoru 2016." u Valamaru

Završeno je peto izdanje projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru. Projekt se organizira u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d., Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Započeo je 2012. g., a ovo je njegova četvrta godina u Poreču. Preko 50 najznačajnijih svjetskih neoavangardnih umjetnika bilo je dio ovog projekta putem kojeg se umjetnicima starije generacije daje prilika za produkciju novih radova stvorenih u duhu neoavangardnih praksi koju su zastupali u svojim najaktivnijim razdobljima – poglavito 60-im i 70-im godinama 20. st.


Na projektu „Umjetnik na odmoru 2016.“ u Valamaru sudjelovali su umjetnici István Nádler (Mađarska), Katalin Ladik (Mađarska), Raša Todosijević (Srbija), Lev Nussberg (Rusija), Philip Corner (SAD), Rudolf Sikora (Slovačka), Slobodan Šijan (Srbija), Jarosław Kozłowski (Poljska) i Vladimir Gudac (Hrvatska). Ovi će se umjetnici, tradicionalno, svojim radovima, performansima i dokumentacijom, predstaviti na izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb u studenome.

{"list":{"10879 ":"fi8765"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-list"]}

Uz ovogodišnje sudjelovanje svjetskih umjetnika, na projektu su bili i neki od najvažnijih svjetskih kustosa, povjesničara umjetnosti i stručnjaka – Ješa Denegri, najznačajniji povjesničar umjetnosti u regiji, likovni kritičar i autor brojnih knjiga, uključujući i monografiju grupe Gorgona koja će izaći krajem godine u izdanju Instituta za istraživanje avangarde; Călin Dan, direktor Muzeja suvremene umjetnosti u Bukureštu u Rumunjskoj; Klara Kemp-Welch, sveučilišna profesorica na Umjetničkom institutu Courtauld u Londonu i autorica referentne publikacije „Antipolitics in Central European Art 1956-1989. Reticence as Dissidence under Post-Totalitarian Rule“ (2013.) i predstojeće knjige o umrežavanju umjetnika u Istočnoj Europi.


{"list":{"10878 ":"fi8696"},"css":["ig-ref","ig-ref-su","ig-ref-im","ig-gallery","ig-ref-row","ig-ref-right"]}

U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2016.“ u Valamaru, otvorila se izložba „Jiří Valoch – Moć nemoćnih“. Izložba je to umjetnika, teoretičara umjetnosti, profesora i kustosa, istaknutog pojedinca češke umjetničke scene. Izložba Jiříja Valocha predstavlja prvi sažeti retrospektivni prikaz i uvod u veliku retrospektivnu izložbu koja sa planira održati u Muzeju suvremenu umjetnosti u Zagrebu.  Kustosica izložbe je Ivana Janković, MSU Zagreb.


SUDIONICI PROJEKTA „UMJETNIK NA ODMORU“:

U 2012. godini: Attila Csernik (Srbija), Era Milivojević (Srbija), Radomir Damnjanović Damnjan (Italija), Ilija Šoškić (Italija), Ivan Kožarić (Hrvatska), János Sugár (Mađarska), Vlado Martek (Hrvatska), Sándor Pinczehelyi (Mađarska), Bálint Szombathy (Mađarska), Romelo Pervolovici (Rumunjska) i Željko Kipke (Hrvatska).

U 2013. godini: Željko Kipke (Hrvatska), Dan Perjovschi (Rumunjska), Rudolf Sikora (Slovačka), Zdzisław Sosnowski (Poljska), Blue Noses – Alexandr Shaburov i Vyacheslav Mizin (Rusija), Oleg Kulik (Rusija), Eric Andersen (Danska), Marko Pogačnik (Slovenija), Živko Grozdanić (Srbija), Bálint Szombathy (Mađarska) i Ben Patterson (SAD).

U 2014. godini: Dragomir Ugren (Srbija), Gergelj Urkom (Srbija), Ulay (Njemačka), Era Milivojević (Srbija), Andraž Šalamun (Slovenija), David Nez (SAD), Jiří Valoch (Češka), Sven Stilinović (Hrvatska), Igor Grubić (Hrvatska).

U 2015. godini: Verbumprogram (Srbija), Autopsia (Češka), Teresa Tyszkiewicz (Francuska), Ewa Partum (Poljska), Przemysław Kwiek (Poljska), Guia Rigvava (Austrija), Jan Steklik (Češka), Michail Grobman (Izrael), Vadim Fiskin (Slovenija), Deimantas Narkevičius (Litva), Miloš Šejn (Češka), Srečo Dragan (Slovenija) i Milan Adamčiak (Slovačka).

Završeno je peto izdanje projekta „Umjetnik na odmoru“ u Valamaru. Projekt se organizira u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera d.d., Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Započeo je 2012. g., a ovo je njegova četvrta godina u Poreču.

Povezane vijesti