ZORAN TODOROVIĆ

Zoran Todorović  rođen je 1965. u Beogradu. U svojim radovima tematizira pitanja suvremene informatičke kulture, nadzora, biopolitičke uprave i kontrole otkrivajući neugodne istine i skrivene motivacije. U svojim radovima izaziva ustaljene granice participacije, etičke i estetske standarde.Radovi bi mu se mogli klasificirati u tri grupe. Oni u prvoj koriste fizičke i kemijske zakonitosti kojima proizvodi […]

Zoran Todorović  rođen je 1965. u Beogradu. U svojim radovima tematizira pitanja suvremene informatičke kulture, nadzora, biopolitičke uprave i kontrole otkrivajući neugodne istine i skrivene motivacije. U svojim radovima izaziva ustaljene granice participacije, etičke i estetske standarde.
Radovi bi mu se mogli klasificirati u tri grupe. Oni u prvoj koriste fizičke i kemijske zakonitosti kojima proizvodi moguću fizičku neugodu. Primjerice, u radu „Smijeh“ (2001.), ispustio je u galerijski prostor nitratni oksid (plin za smijanje). U drugoj grupi su radovi koji se koriste modelima upravljanja, discipliniranja i kontrole pogledom – kao mehanizmi funkcioniranja moći. Tu spadaju radovi „Šum“(1998. -99.), „Cigani i psi“ (2007.) i drugi. Radovi iz treće grupe su oni u kojima se bavi tijelom i njegovim otpadcima. Tako su se u radu „Agalma“ (2004.) sudionici prali sapunom spravljenim od masnoće odstranjenje iz umjetnikova tijela tijekom operacije.

Sudjelovao je na 53. Venecijanskom bijenalu s projektom „Toplina“ u kojem je mjesecima u frizerskim salonima prikupljao ljudsku kosu. Kao krajnji rezultat ovog procesa, u potpunosti dokumentiranog, nastala je svojevrsna DNK karta „srpske nacije“. Rezultat – industrijski proizveden tepih, reciklirani „odbačeni“ materijal, koji je instaliran u prostor Srpskog paviljona kao uporabni predmet. Jedan od prethodnika rada s bijenala jest i „Asimilacija“ (1998. – 2009.), u kojem je preradio otpadni materijal s estetskih operacija u hranu i ponudio publici.

Todorović je i jedan od osnivača Odsjeka za nove medije na Fakultetu likovne umjetnosti pri Sveučilištu umjetnosti u Beogradu gdje drži kolegij Transmedijska istraživanja.