TANJA OSTOJIĆ

Tanja Ostojić rođena je 1972. godine u mjestu Titovo Užice u Srbiji.Ona je performerica, a u svojem umjetničkom radu ispituje društvene konfiguracije, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku. Stvara iz gledišta žene migrantkinje, a u svome pristupu radu često uključuje i druge umjetnice. Ona je interdisciplinarna umjetnica koja propituje politiku i odnose moći, koristi provokaciju, ironiju […]

Tanja Ostojić rođena je 1972. godine u mjestu Titovo Užice u Srbiji.
Ona je performerica, a u svojem umjetničkom radu ispituje društvene konfiguracije, feminističku problematiku, ekonomiju i biopolitiku. Stvara iz gledišta žene migrantkinje, a u svome pristupu radu često uključuje i druge umjetnice. Ona je interdisciplinarna umjetnica koja propituje politiku i odnose moći, koristi provokaciju, ironiju i humor kako bi komentirala odnos Zapada i Europe prema ženama i migrantima.
Veliku je pažnju privukla 2005. svojim radom „Nakon Courbeta, L’Origine du monde“, ili neformalno nazvan „Gaćice EU“, koji je kao plakat bio postavljen na javnoj izložbi EuroPart u Beču, a kojime je ukazala na poziciju strankinja, migrantkinja u Europi. Na Venecijanskom bijenalu 2001. izvela je performans „I’ll Be Your Angel“ (hrv. Bit ću tvoj anđeo) u kojem je pratila kustosa bijenala Haralda Szeemanna nekoliko dana, samo mu se smiješeći, čime je htjela ukazati na problematiku reprezentacije i odnosa Istok-Zapad, umjetnik-institucija, žena-muškarac. U jednome od novijih projekata „Leksikon Tanje Ostojić“ povezala se s 50-ak žena s jednakim imenom i prezimenom, i u njemu kartografski dokumentira migracije i probleme svojih suimenjakinja, uz razgovore, događanja i radionice.
Drži i radionice i predavanja na sveučilištima i umjetničkim institucijama u svijetu, poglavito Europi i zapadnim dijelovima SAD-a. Izdala je i nekoliko knjiga, uključujući „Lexicon of Tanja Ostojić“ (2014.), „Integration impossible?: The Politics of Migration in the Artwork of Tanja Ostojić“ (2009.), „Strategies of Success / Curators Series“ (2004.).