OLEG KULIK

Oleg Kulik (Kijev, 1961.) ruski je umjetnik podrijetlom iz Ukra­jine. Jedan je od ključnih aktera ruske suvremene umjetničke scene i jedan od osnivača akcionizma u post-sovjetskoj Rusiji. On je performer, kipar, fotograf i kustos. Najprepoznatljiviji je po svojem tzv. animalističkom ciklusu u kojem preuzima identitet životinje – psa – koji mu je postao zaštitni znak […]

Oleg Kulik (Kijev, 1961.) ruski je umjetnik podrijetlom iz Ukra­jine. Jedan je od ključnih aktera ruske suvremene umjetničke scene i jedan od osnivača akcionizma u post-sovjetskoj Rusiji.

On je performer, kipar, fotograf i kustos. Najprepoznatljiviji je po svojem tzv. animalističkom ciklusu u kojem preuzima identitet životinje – psa – koji mu je postao zaštitni znak 1990-ih. Smatra se jednim od najpoznatijih umjetnika u domeni surovog naturalizma i provokativnih ekspresija, Svojom umjetnošću nastoji ukazati na radikalni religijski i društveni konzervativizam za koji smatra da je preuzeo rusko društvo, kao i ukazati na brutalnu realnost postsocijalističkih društava i sveukupnu krizu suvremene kulture. Živi u Moskvi, Rusija.