NIKOLA DŽAFO

Nikola Džafo (Novi Sad, 1950.) akademski je slikar i multimedijalni umetnik. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, godine. Kroz svoju umjetnost djeluje vrlo izravno i aktivistički – komentira kulturnu situaciju u svome okruženju, zalažući se za umjetničko dostojanstvo. Koristi medije performansa, akcija, objekata, instalacija, slika, umjetničkih intervencija i javnih istupa za pitanja […]

Nikola Džafo (Novi Sad, 1950.) akademski je slikar i multimedijalni umetnik. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, godine. Kroz svoju umjetnost djeluje vrlo izravno i aktivistički – komentira kulturnu situaciju u svome okruženju, zalažući se za umjetničko dostojanstvo. Koristi medije performansa, akcija, objekata, instalacija, slika, umjetničkih intervencija i javnih istupa za pitanja kulture. Namjernom upotrebom kiča komentira uvjete društvenog prihvaćanja umjetničkog rada, a u svoju umjetnost uvodi i motiv zeca koji označava vidljivost samozadovoljstva, bez razuma.

Idejni je začetnik grupe Led Art, subverzivne gerilske umjetničke grupe koja djeluje od 1993. i koja je ostvarila više od 30 projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995.) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000.). Iste godine, u podrumu u ulici Grčkoškolska 5, u Novome Sadu, pokreće Art kliniku. Ideja projekta Art klinike bila je ta da umjetnost može mijenjati i liječiti svijet. Primjerice, u akciji „Iz pepela muzej“, 2008. godine, članovi Art klinike spalili su razne slike, crteže, knjige… koje im je doniralo više od 100 umjetnika kako bi podigli zapostavljena pitanja nepostojeće kulture u Novome Sadu. Ritual spaljivanja napravljen je s namjerom buđenja, osnaživanja i zaštite umjetnika u njihovom radu.

Nakon završetka, „eutanazije“, Art klinike 2013., Džafo pokreće Šok zadrugu na istim etičkim principima.
U sklopu rada Šok zadruge, uspostavlja najmanje galerije na Balkanu – četiri Šok galerije veličine dva kvadratna metra koje se nalaze na različitim gradskim i perifernim lokacijama. Trenutno živi i radi u Petrovaradinu.