2017

NIKOLA DŽAFO

Nikola Džafo (Novi Sad, 1950.) akademski je slikar i multimedijalni umetnik. Diplomirao je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1978, godine. Kroz svoju umjetnost djeluje vrlo izravno i aktivistički – komentira kulturnu situaciju u svome okruženju, zalažući se za umjetničko dostojanstvo. Koristi medije performansa, akcija, objekata, instalacija, slika, umjetničkih intervencija i javnih istupa za pitanja kulture. Namjernom upotrebom kiča komentira uvjete društvenog prihvaćanja umjetničkog rada, a u svoju umjetnost uvodi i motiv zeca koji označava vidljivost samozadovoljstva, bez razuma.

Idejni je začetnik grupe Led Art, subverzivne gerilske umjetničke grupe koja djeluje od 1993. i koja je ostvarila više od 30 projekata. Suosnivač je Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu (1995.) i Multimedijalnog centra “Led art” u Novom Sadu (2000.). Iste godine, u podrumu u ulici Grčkoškolska 5, u Novome Sadu, pokreće Art kliniku. Ideja projekta Art klinike bila je ta da umjetnost može mijenjati i liječiti svijet. Primjerice, u akciji „Iz pepela muzej“, 2008. godine, članovi Art klinike spalili su razne slike, crteže, knjige itd., koje im je doniralo više od 100 umjetnika, kako bi podigli zapostavljena pitanja nepostojeće kulture u Novome Sadu.

Nakon završetka, „eutanazije“, Art klinike 2013., Džafo pokreće Šok zadrugu na istim etičkim principima. U sklopu rada Šok zadruge, uspostavlja najmanje galerije na Balkanu – četiri Šok galerije veličine dva kvadratna metra koje se nalaze na različitim gradskim i perifernim lokacijama. Trenutno živi i radi u Petrovaradinu.